Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Publicerad: 2020-07-01

Mat.

Nya regler om trängsel på serveringsställen

Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Från och med 1 juli 2020

Från och med 1 juli 2020 har miljö- och byggnämnden rätt att stänga ned de verksamheter som inte följer reglerna. Miljö- och byggnämnden kan också besluta om att förelägga en verksamhet med eller utan vite (böter). Även beslut om att ändra öppettider kan fattas.

Obs! Sällskap ska hålla minst 1 meters avstånd mellan varandra. Detta gäller både inom- och utomhusytor

Detta innebär att verksamheterna har en skyldighet att:

  • Se till att det inte uppstår trängsel i lokalerna. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla minst 1 meter mellan olika sällskap.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Verksamheten ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför och utanför dörren. Detta gäller även kön till toaletter.
  • Verksamheten ska se till att olika sällskap inte sitter för nära inpå varandra t.ex. genom att glesa ut borden.

Reglerna gäller även på uteserveringar.

Rutiner för egenkontroll

Som ett led i egenkontrollen ska respektive verksamhet ha rutiner för hur de kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare. Verksamheten behöver regelbundet utföra riskbedömningar utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger.

Respektive verksamhet behöver även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning samt rutiner för uppföljning där verksamhetsutövare kontrollerar att rutinerna får tänkt resultat det vill säga att trängsel inte uppkommer.

Du som driver en sådan typ av verksamhet kan tänka på att:

  • Uppmana besökare att hålla avstånd, tex genom skyltning eller markering i golv.
  • Gästerna ska inte behöva tränga sig fram mellan andra gäster.
  • Stolar och bord ska glesas ut så det är minst 1 meter avstånd mellan sällskapen. Detta gäller både inom- och utomhusytor.

Frågor

Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss på miljobygg@vaggeryd.se eller 0370-67 80 00.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

2020-07-01

Sidansvarig:

Alija Bucuk