Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Publicerad:

Tallrik med grönsaker

Varför ska vi välja klimatsmart skolmat?

Skolrestaurangerna i Vaggeryds kommun serverar ungefär 3000 portioner om dagen och har sedan en tid arbetat för att måltiderna ska bli mer klimatsmarta. Men vad betyder det egentligen?

I Sverige slänger vi i genomsnitt ca 19 kg mat per person och år. Vaggeryds kommuns skolrestauranger har sedan länge arbetat intensivt med att få ner siffran, men vad är det som görs rent praktiskt? Ganska mycket visar det sig. Som en del av projektet Minska matsvinnet har kommunens kostpersonal, förskolepersonal och omvårdnadspersonal genomfört flera olika aktiviteter i alla led, för att komma tillrätta med matsvinnsproblematiken. Målet är att minska matsvinnet i kommunens verksamheter med 20% till 2021.

För att verksamheterna ska veta hur mycket mat som ska beställas, tillagas och serveras görs regelbundna matsvinnsmätningar. Resultatet ligger sedan som grund för att sätta upp mål inför kommande mätningar. Verksamheterna har också lagt stor vikt på att planera serveringsordningen för varje vecka, så att eventuella matrester kan komma till användning i andra maträtter. Ute i restaurangerna har serveringspersonalen placerat bordspratare som påminner gästerna om vikten av att ta så mycket mat som de orkar äta upp.

Detta är bara några exempel på aktiviteter som görs för att råda bukt på problemet. Genom arbetet med att minska matsvinnet bidrar Vaggeryds kommun till en hållbar utveckling utifrån Agenda 2030.

Närproducerat och säsongsanpassade matsedlar

Närproducerad mat bidrar också till en bättre miljö. Tack vare att skolrestaurangerna i första hand väljer att inhandla lokala råvaror bidrar de till öppna landskap och att transportsträckorna för maten minskar. Därtill satsar våra skolrestauranger på att servera säsongsbaserad mat. Det innebär i korthet att maten innehåller mer av de frukter och grönsaker som trivs bäst under den aktuella tiden på året. De frukter och grönsaker som får växa och mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar mer, är mer näringsrik och behöver heller inte transporteras särskilt långa sträckor.

Ekologiskt framför icke-ekologiskt

I dagsläget är ca 32 % av maten som serveras ekologisk, en god siffra i förhållande till landets alla kommuner, men som fortfarande ger utrymme för förbättring.

Eva Blomqvist, kökschef i Vaggeryds kommun berättar att allt nötkött som serveras på kommunens skolrestauranger är svenskt och kommer från en ekologisk köttproducent, dessutom finns det ofta med helt ekologiska alternativ på matsedeln. Maten som tillagas i skolrestaurangerna är mestadels tillagad från grunden och ett intensivt arbete pågår för det ska bli ännu mer.

Eva passar även på att hylla sina kollegor för deras insatser:

“Våra kockar och köksbiträden gör ett fantastiskt jobb med att laga god mat och gör det så fint för våra små och stora matgäster i serveringarna.”

Ekologisk mat

När maten är ekologisk betyder det att maten är fri från konstgödsel och giftiga bekämpningsmedel. Djuren på gårdarna ska få vara utomhus, fodret ska vara ekologiskt och den största delen av fodret ska odlas från den egna gården.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell