Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Publicerad:

Kvinna vattnar ett nyplanterat äppelträd på en förskolegård.

Nu planteras äppelträd på förskolorna

Några förskolor i Vaggeryds kommun har det senaste året jobbat med skyddsvärda träd. Nu har de fått plantera ett eget äppelträd på förskolans gård.

Under ett års tid har ett antal förskolor i kommunen deltagit i arbetet med skyddsvärda träd. Förskolorna har fått varsitt skyddsvärt träd att besöka och ta hand om. Alla förskolor som har besökt sitt träd under alla årstider och dokumenterat sitt arbete får nu ett äppelträd planterat på sin förskolegård.

Växthusets förskola är en av förskolorna som deltagit och förskolepedagog Ulrika Andersson berättar att deras skyddsvärda träd har varit en al nere vid Hjortsjöns strand som har flera stammar.

- En del barn tyckte att trädet liknade en hand. När vi har besökt trädet med barnen så har vi upplevt trädet tillsammans både genom att titta på trädet, klättrat i det och även sett vad vinden gör med trädet, säger Ulrika Andersson.

Förskolorna har själva fått välja hur de vill arbeta med trädet och vad de vill fokusera på. En del har fokuserat på stammen, andra på bladen och några på rötterna. En del förskolorna har upplevt de skyddsvärda träden tillsammans med Remida och ljud- och ljuskonstnärer.

På Växthusets förskola var det många barn som ville hjälpa till att gräva, fylla på med jord och vattna äppelträdet.

- Det är jättekul att få ett äppelträd planterat på gården, det känns som att cirkeln är sluten kring vårt arbete med det skyddsvärda trädet, säger Ulrika Andersson.

Att plantera äppelträd på förskolegårdarna bidrar till att öka ekosystemtjänsterna och är något som förhoppningsvis ger njutning i många år framöver.

Bilden föreställer barn som planterar ett äppelträd.

Frihugga och synliggöra skyddsvärda träd

Vaggeryds kommun beviljades ett LONA-bidrag från Länsstyrelsen på 270 000 kr för att frihugga och synliggöra skyddsvärda träd. Projektet pågår under 2020-2022 och alla skyddsvärda träd på kommunal mark har inventerats för att se vilka träd som behöver frihuggas och vart nya träd behöver planteras. En del i projektet är att kommunicera värdet av skyddsvärda träd.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson