Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Publicerad:

Valborgsmässoeld.

Nya bestämmelser förbjuder eldning av trädgårdsavfall på tomten

Från och med 1 januari 2024 ska trädgårdsavfall sorteras från annat avfall och komposteras eller lämnas på någon av kommunens sortergårdar. Trädgårdsavfall får alltså inte längre eldas på tomten och påsk- eller valborgsmässoeldar kräver dispens från kommunen.

Från och med 1 januari 2024 gäller nya bestämmelser om bioavfall. I begreppet bioavfall ryms förutom livsmedels- eller köksavfall (även kallat matavfall) också trädgårds- eller parkavfall. De nya bestämmelserna är en del av införandet av EU:s avfallsdirektiv, som bland annat innebär att bioavfall i första hand ska materialåtervinnas.

De nya bestämmelserna innebär att trädgårdsavfall ska sorteras från annat avfall och komposteras på tomten, lämnas till sortergården eller samlas in av kommunen. I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall på tomten.

Förbudet kontrolleras av kommunerna och det är också kommunerna som avgör om det finns anledning att göra undantag.

Miljö- och byggförvaltningen arbetar i detta nu med att ta fram underlag och rutiner för att kunna hantera frågor om undantag och för att kunna bedöma i vilka situationer vi har möjlighet till att ge dispens från förbudet om eldning.

Valborgsmässoeldar

För att göra upp valborgsmässoeld måste man idag anmäla det till räddningstjänsten. Nästa år har vi hunnit samordna oss med räddningstjänsten och kommer då att ha ett tydligt tillvägagångssätt för att ansöka om dispens för valborgsmässoeldar.

Vi kommer därför att kontakta dem som redan har gjort en sådan anmälan för att kunna ge dispens för i år.

De nya bestämmelserna innebär att man inte heller får elda påsk- eller valborgsmässoeld utan dispens från kommunen. Det finns möjlighet att ge dispens från förbudet, om eldningen sker i samband med offentliga tillställningar som till exempel majbrasor på Valborgsmässoafton och om eldningen görs utan risk för olägenhet för hälsa eller miljön.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell