Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Avlopp - kommunalt

Vaggeryds kommun har enligt lag en skyldighet att ta hand om avloppsvatten från fastigheter som ligger  i kommunens tätorter där det finns fastställda verksamhetsområden för VA. Det gäller både privata villor och företagens fastigheter.

Fakturering av kommunalt dricksvatten och avlopp

Från och med den 1 januari 2018 har Vaggeryds Energi hand om faktureringen av de fastigheter som är anslutna till Vaggeryds kommuns VA-anläggning.

Har du frågor kring din faktura för vatten och avlopp, eller vill göra en flyttanmälan, kontaktar du Vaggeryds Energis kundtjänst på telefon 0393-78 500.

Övriga frågor och information som nyanläggning, felanmälan eller annat besvaras av tekniska kontoret. Kontaktuppgifter se ovan.

Vad du får och inte får spola ned i toaletten

Det enda du ska spola ned i toaletten förutom kiss och bajs (fekalier), är toalettpapper. Toalettpapper är anpassat på ett särskilt sätt att det går att spola ned (löser upp sig av vatten). Annat som spolas ned riskerar att fastna i ledningar och pumpar på vägen till reningsverket. Vilket kan orsaka stopp och översvämningar med stora olägenheter och kostnader. Du får inte spola ned annat papper såsom hushållspapper, servetter, våtservetter, pappersnäsdukar som är konstruerade på annat sätt för att till exempel suga upp och binda vätska. Du får självklart inte heller spola ned bindor, trosskydd, bomullstussar, tops, snus, fimpar, kondomer, plåster, kattsand, matrester, eller mediciner. Det är avfall och ska sorteras och slängas där det hör hemma. 
För industrier och andra verksamheter gäller särskilda krav, se dokument längre ned på denna sida.

Fett hör inte hemma i avloppet

När du lagar mat blir det ofta kvar olika typer av fett i kastruller och stekpannor. Fett som spolas ner i avloppet orsakar stora problem i rören och risk för stopp både hemma hos dig och i det kommunala ledningsnätet. Förutom riskerna för stopp orsakar påbyggnad av fett i avloppssystem både dålig lukt och kan locka till sig råttor. Restauranger har fettavskiljare som löser delar av problemet.

Fett ska alltid torkas upp med hushållspapper efter det att det svalnat något. Släng det i hushållssoporna i stället för avloppet. Större mängder fett från friteringar eller liknande kan, när det svalnat, hällas i en brännbar förpackning (mjölkförpackning, petflaska) och förslutas innan det läggs till hushållsavfallet.

Anslutning till kommunal VA-anläggning

För fastigheter inom de allmänna verksamhetsområdena för VA är det obligatoriskt att ansluta sig till det kommunala VA-nätet. Men för att få rätt typ av anslutning och rätt anläggningsavgift måste du anmäla det genom en servisanmälan. Läs mer på sidan om anslutning till kommunalt VA.

Kommunens ansvar

Vaggeryds kommun, tekniska kontoret,  är ansvarig för drift och underhåll av den kommunala VA-anläggningen i form av vattenverk, reningsverk, pumpstationer och ledningsnät fram till förbindelsepunkten/servisen. Där övergår ansvaret till fastighetsägaren. Tekniska kontoret är också ansvarig för vattenmätaren som sitter inne i fastigheten.

Avfallskvarnar

Avfallskvarnar är inte tillåtet i Vaggeryds kommuns ledningsnät eftersom våra ledningar och pumpstationer är känsliga för igensättning.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Teo Magnusson Bejving