Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Fett är avfall och inte avlopp

Oavsett om du har en egen avloppsanläggning eller är ansluten till den kommunala VA-anläggningen kan fett orsaka stora problem när det kommer ned i ledningarna. Även om du spolar med varmt vatten efter att du hällt ut fettet i avloppsvasken är risken stor att fettet stelnar, stannar kvar och bildar proppar tillsammans med till exempel toapappret. Ta för vana att inte spola ned fett i avloppet!

Fett är avfall

När du lagar mat blir det ofta kvar olika typer av fett i kastruller och stekpannor. Fett som spolas ner i avloppet orsakar stora problem i rören och risk för stopp både hemma hos dig och i det kommunala ledningsnätet.

Fett ska alltid torkas upp med hushållspapper efter det att det svalnat något. Släng det då i hushållssoporna i stället. Större mängder fett från friteringar eller liknande kan, när det svalnat, hällas i en brännbar förpackning (mjölkförpackning, petflaska) och förslutas innan det läggs till hushållsavfallet.

Obligatorisk utsortering av matavfall

Från den 1 januari 2024 är det obligatoriskt för hushåll att sortera ut matavfall, så kallat biologiskt nedbrytbart köks- och livsmedelsavfall enligt förordningen SFS 2022:1871. Lagändringen grundas på ett EU-krav som säger att mat- och restavfall inte längre får blandas utan måste samlas in enskilt. Utsorteringskravet omfattar även ätlig olja och flytande fett som samlas in separat på återvinningcentralen.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Teo Magnusson Bejving