Logotyp Länk till startsidan för Fenix

Kontakt

Ställ en fråga
Bild på Fenixelev tillsammans med en barngrupp

Barn- och fritids­programmet

Vill du jobba med barn och unga? Vill du läsa om människors lärande och utveckling i alla åldrar – och utvecklas för ett framtida yrke? Barn- och fritidsprogrammet på Fenix ger dig både en yrkesutbildning och högskolebehörighet för flera olika utbildningar.

INRIKTINING: Pedagogiskt och socialt arbete

Hos oss på Fenix har Barn- och fritidsprogrammet inriktningen Pedagogiskt och socialt arbete vilket betyder att du får extra mycket kunskaper om barns och ungas utveckling och lärande och om de olika pedagogiska arbetsmiljöerna. Du får också kunskaper som ger dig möjlighet att jobba inom funktionshinderomsorgen. Vi läser även kurser i ledarskap och kommunikation. Under årskurs två och tre har du möjligheten att fördjupa dig inom det område och yrke som du är intresserad av.

Utbildningen innehåller minst 15 veckor av Arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Du kommer att läsa kurser som ger dig möjlighet läsa vidare på högskola eller yrkeshögskola. Det betyder att du efter utbildningen kan välja om du vill jobba eller läsa vidare.

Under utbildningen får du också lära dig mer om hur det är att starta och driva företag. Kunskaper som vi tycker är jätteviktiga på en arbetsmarknad där allt fler arbetsplatser drivs av privata arbetsgivare eller kooperativ.

Detta kommer du att lära dig...

  • Du kommer att få kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande och behov.
  • Du förbereder dig för att arbeta med människor inom olika pedagogiska verksamheter.
  • Du knyter kontakter via praktik och utbyten.
  • Du tränar dig i entreprenörskap — från idé till verklighet.
  • Du blir behörig till högskolan och väl förberedd inför vidare studier

Exempel på vad du kan jobba med i framtiden

Efter studenten:

Arbeta som barnskötare, elevassistent, personlig assistent och med stöd och service inom funktionshinderområdet.

Efter högskolestudier:

Brandman, lärare, socionom, polis, förskollärare, fritidsledare, fritidspedagog, m.fl

INRIKTNING: Fritid och hälsa

Inriktningen Fritid och hälsa är utbildningen för dig som är intresserad av hälsa, friskvård, ledarskap och sport. Du vill arbeta med människors livskvalitet med fokus på det fysiska och psykiska välbefinnandet. Du kanske tycker om att vara utomhus i skog och mark eller gillar att vara inomhus i olika sportanläggningar.

Utbildningen ger dig goda kunskaper i ledarskap, kommunikation, samarbete, friskvård och hälsa, sociologi och psykologi. Du lär dig om människans utveckling och lärande utifrån individuella behov och förutsättningar. Du får möjligheter att utveckla dina entreprenöriella sidor. Utbildningen är enligt lärlingskonceptet som bygger på arbetsplatsförlagt lärande. Vilket gör att du får goda möjligheter att träna ditt ledarskap och möta olika verksamhetsområden. Utbildningen är ett yrkesprogram som ger högskolebehörighet.

Du får planera olika sorters träning och fritidsaktiviteter för både skola och fritid. De kurser som ingår på inriktningen är:

Fritids- och friskvårdsverksamheter

Fritids- och idrottskunskap

I programfördjupningen erbjuds olika kurser beroende på vilken inriktning din lärlingsplats har.

Vad kan du bli?

Efter gymnasieutbildningen kan du jobba direkt som aktivitetsledare, arbete på fritidsanläggning som gym, skidanläggning, sim och sporthall, SPA, personlig tränare, personlig assistent, barnskötare. Läsa vidare till förskollärare, lärare, fritids- pedagog, personlig tränare, polis med mera.

Poängplaner och mer information om programmets innehåll hittar du på skolverket: Barn- och fritidsprogrammet Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Magnus Ekström

Kontakt

Fenix kultur- och kunskapscentrum
Besöksadress: Verner Malmstens Väg 1, Vaggeryd
Post: Box 180, 567 24 Vaggeryd

Telefon: 0370-67 80 00 (Vaggeryds kommuns växel)

E-post: fenix@vaggeryd.se

Vaggeryds kommuns logotyp

Fenix kultur- och kunskapscentrum är Vaggeryds kommuns utbildningscentrum för gymnasie-, vuxen- och yrkesutbildning. Här finns också kulturskolan och biblioteket.

Visionen för Vaggeryds kommun:

Här ger vi plats för att göra skillnad.

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision