Huvudmeny

Huvudgren:

Kommun och politik

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Man i rullstol

Bli kontaktperson till person med funktionsnedsättning

En funktionsnedsättning kan medföra att det är svårare att skapa och upprätthålla sociala kontakter, eller att delta i fritidsaktiviteter och samhällslivet i övrigt. En kontaktperson kan bryta utanförskapet.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

En kontaktperson är en medmänniska som har tid, tålamod och intresse att vara ett stöd till en person med funktionshinder. Kontaktpersonen bör ha intresse av att skapa en relation som varar under en längre tid. För att bli kontaktperson krävs ingen särskild yrkeskompetens, men däremot ett stort intresse för andra människor. Vår målgrupp är personer med psykiska, neuropsykiatriska, intellektuella samt fysiska funktionshinder.

Vi behöver kontaktpersoner i alla åldrar, både kvinnor och män. Du får stöd och ersättning i ditt uppdrag.

Uppdraget

Uppdraget har olika innehåll beroende på behov och önskemål från personen med funktionsnedsättning. Det kan handla om att sitta och prata, fika, gå en promenad, gå på bio, teater, se på hockey, idrotta tillsammans och en mängd andra saker. Omfattningen är vanligtvis en träff i veckan och telefonkontakt där emellan. För att bli kontaktperson till en person med en person med funktionsnedsättning måste du vara minst 18 år.

Hur blir jag kontaktperson?

Om du är intresserad av att bli kontaktperson fyller du i en intresseanmälan. Du är även välkommen att skicka e-post eller ringa oss om du vill veta mer eller anmäla intresse. Du får sedan komma på en intervju och berätta om dig själv och dina tankar kring kontaktmannaskapet. Vill du bli kontaktperson görs en obligatorisk kontroll av belastnings- och socialregistret. Vi ber också om referenser. Socialtjänsten gör en arbetsplan som beskriver innehållet i ditt uppdrag. Uppföljning av arbetsplanen sker vid gemensamma träffar.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Ulrika Svensson