Huvudmeny

Huvudgren:

Kommun och politik

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2016-11-25 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2016-11-25

Böcker på bord

Kulturpris till Dan Damberg, Lars-Evert Eskilsson och Evert Melin

Kultur och fritidsnämnden har beslutat att ge 2016 års kulturpris till tre personer som gjort förtjänstfulla insatser för kulturlivet i Vaggeryds kommun.

Dan Damberg

Dan är Skillingarydsonen som blivit orten trogen under alla år. Redan som ung började Dan intressera sig för natur och kultur. Ett intresse som fortsatt och utvecklats till en professionell kunskap och verksamhet under årens lopp.

Även om Dan har som yrke att vara lärare så skulle hans titel lika gärna kunna vara natur- och kulturkrönikör. Om uppgifterna stämmer så har Dan hunnit med att skriva mer än 800 kröniker som publicerats i olika sammanhang, främst på Skillingaryd.nu/Vaggeryd.nu. En imponerande siffra i detta sammanhang.

I en av de senare har Dan på ett ingående sätt beskrivit historien om Götaströms bruk, ett av alla de områden som Dan behärskar till fullo.

Dan har även engagerat sig i det pågående LONA-projektet Natur- och kulturled i Skillingaryd. Där har han för övrigt visat att han har talets gåva, när det har bjudits in till guidade turer. Han har fått publiken att lyssna och gett dem en stimulerande upplevelse av kulturhistorien och närmiljön runt detta projekt.

Motivering

Du är en mycket värdig mottagare av årets kulturpris och får priset för allt det arbete du lagt ner genom åren. Du har på ett utmärkt sätt berättat och förmedlat budskapet om kulturens och naturens värden i vår kommun.

Ett klart bidragande skäl till varför du får årets kulturpris är dina krönikor om Götaströms bruk och berättelser om Fågelsforsdammens historia.

Det är med stor glädje och mycken tacksamhet som vi nu tilldelar dig Vaggeryds kommuns kulturpris 2016.

Lars-Evert Eskilsson och Evert Melin

I somras presenterade Waggeryds Museiförening första delen av två i det stora boksprojektet om Vaggeryds historia. Titeln på boken har den underfundiga titeln ”Från Waggeryd till Vaggeryd” där ordet Vaggeryd går från dubbel W till enkelt V, en anspelning på förr och nu. Huvudansvarig för bokens tillkomst är Evert Melin och Lars-Evert Eskilsson.

Det ska i sammanhanget framhållas att det är många andra som varit behjälpliga i arbetet med att ta fram denna faktaspäckade bok, vilken innehåller ett omfattande bildmaterial.

Idén till boken har sitt ursprung i den populära stadsvandringen som genomfördes under flera år av museiföreningen och IOGT-NTO. Boken är en vandring i tid och rum där affärer, hantverk och mycket annat finns beskrivet.

Boken kommer även att tävla om titeln Årets hembygdsbok i landet. En jury från Sveriges Hembygdsförbund utser vinnaren som kommet att presenteras vid bokmässan i Göteborg nästa år.

Motivering

Ni får 2016 års kulturpris för boken ”Från Waggeryd till Vaggeryd”.

Det har under årens lopp givits ut åtskilliga böcker i Vaggeryd. Förmodligen är det så att denna bok är den bok som fått starkast mottagande.

Se därför priset som ett erkännande från Vaggeryds kommun för den insats ni båda har gjort för att beskriva och dokumentera delar av samhället Vaggeryds historia.

Vi ser nu framemot den andra boken i detta två boksprojekt och hoppas att kulturpriset skall vara en uppmuntran i detta arbete.

Om kulturpriset

Vaggeryds kommuns kulturpris delas årligen ut till en eller flera personer bosatta i eller på annat sätt med anknytning till kommunen. Priset kan även delas ut till föreningar och organisationer verksamma i kommunen.

Priset ska vara ett stöd och uppmuntran för förtjänstfull verksamhet inom skilda konstnärliga områden. Prissumman uppgår till 10 000 kr till vardera pristagare.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2016-11-25

Sidansvarig:

Alija Bucuk