Obs! Denna nyhet är från 2018-08-21 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2018-08-21

Trädgårdsslang.

Bevattningsförbudet upphävs – men fortsätt spara vatten

Från och med den 14 augusti upphävs bevattningsförbudet för det kommunala dricksvattnet i Vaggeryds kommun.

En analys har gjorts utifrån rådande grundvattenförutsättningarna vid råvattentäkterna för kommunens dricksvatten. Bedömningen är att grundvattennivåerna där vattenuttagen sker har relativt bra förutsättningar till långsiktig hållbarhet. Behovet av bevattning minskar med årstidsväxlingen. När bevattningsförbudet upphävs uppmanas alla till fortsatt försiktighet vad gäller vattenanvändning. Att återgå till normala nivåer för yt- och grundvattnet kommer att ta tid.

För att inte hamna i en liknande situation är det viktigt att hushålla med vår livsviktiga resurs som vattnet är. Därför uppmanar vi allmänheten att vara försiktiga och medvetna om sin vattenförbrukning även framöver, säger Magnus Ljunggren, teknisk chef.

Tips på hur du kan spara på vattnet

• Undvik att vattna gräsmattor, gräs är mer stryktåligt än vad du tror. Duscha kortare tid med snålspolande munstycke och stäng av vattnet vid intvålning. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
  • Stäng av vattenkranen under tandborstningen. Om kranen stängs av under tre minuter sparas närmare 36 liter vatten.
  • Undvik att bada i badkar. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten.
  • Diska inte under rinnande vatten. Använd diskpropp eller en balja istället. Vid diskning under rinnande vatten i 10 minuter går det åt 120 liter vatten.
  • Fyll disk- och tvättmaskinerna innan de körs. Skölj inte av porslinet i onödan innan det ställs i diskmaskinen och använd gärna kortprogram. Diskmaskinen drar cirka tio liter vatten per disk och tvättmaskinen behöver cirka 50 liter vatten för en tvätt.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola ur kranen en stund för att få vattnet kallt. 12 liter sparar du om du låter bli att spola en minut för att få kallt vatten.
  • Samla regnvatten i tunnor för att vattna både trädgården och växter inomhus.
  • Laga läckande toaletter och droppande kranar. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten. Ur en droppande vattenkran rinner det ut 15 000 liter vatten per år. 5 liter vatten per minut sparar du genom att byta till snålspolande duschmunstycken, kranar och toalettstolar.

2018-08-21

Alija Bucuk