Obs! Denna nyhet är från 2019-02-13 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2019-02-13

Martina Willman och Gert Jonsson summerar dialogen.

Dialog om gröna näringar lockade många

Den 11 februari träffades ett knappt 70-tal personer på Bratteborgs gård för en dialog kring gröna näringar i Vaggeryds kommun.

Deltagarna var personer och företag som är verksamma inom de gröna näringarna samt politiker och tjänstemän från Vaggeryds kommun.

Ordförande för LRF i Vaggeryds kommun, Roger Andersson, inledde kvällen med information om bland annat omsorgsgruppens arbete som kan vara till hjälp när livet känns tufft. Därefter presenterade kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson femklöverns politiska ställningstagande att inte under denna mandatperiod planlägga tätortsnära jordbruksmark och att det råder politiskt enighet om inriktningen.

Aktuella frågor och pågående

Tjänstemän från kommunen presenterade aktuella frågor och pågående satsningar inom miljötillsyn samt bygglov på landsbygden, översiktlig planering, framtida aktuella landsbygdsfrågor som enskilda vägar, gårdsbelysning, marknadsplanen och InfoPoints som turistserviceplats.

Diskussion och frågor

Henrik Sporrong, medlemsföretagsutvecklare på LRF, var kvällens moderator och lotsade publiken genom aktuella frågeställningar och ämnen. Frågor som kom upp under kvällen handlade bland annat om kompetensförsörjning och föryngring inom de gröna näringarna, kollektivtrafik/närtrafik, elektrifiering av järnvägen, vindkraft, stora järnvägsprojektet som höghastighetståg, tätare dialog med kommunen och frågor kring farthinder – hur kommer vi fram med stora jordbruksmaskiner?

- Kvällen har varit väldigt bra, det var roligt att det var som många som kunde komma. Vi har haft många givande diskussioner och vi har märkt att det är många som har olika åsikter. Jag tycker framförallt att vi har kunnat skapa en relation till kommunen som är oerhört viktigt, säger Martina Willman, representant för LRF´s kommungrupp i Vaggeryds kommun.

- Det är jättespännande! Möten är alltid bra och jag tycker att ju mer man närmar sig frågan om gröna näringar och hur kommunen ska utvecklas desto viktigare blir det. Gör vi massa fel nu så blir det svårare att rätta till. Nu har vi en chans att göra någonting lite bättre och tänka till från början. Då ska vi ta den chansen och lyssna på varandra. LRF har jättestor kunskap kring detta, vilka förutsättningar som behövs för att lantbruket ska finnas kvar. Vi måste ta vara på de här synpunkterna, möten är alltid bra och det här har varit ett bra möte och jag ser fram emot nya möten, säger Gert Jonsson.

Henrik Sporrong, Martina Willman och Gert Jonsson.

2019-02-13

Johan Lundell