Obs! Denna nyhet är från 2019-04-29 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2019-04-29

Eldningsförbud.

Eldningsförbud i Vaggeryds kommun

Från och med onsdagen den 24 april 2019 gäller eldningsförbud i samtliga kommuner i Jönköpings län. Beslutet har tagits av kommunerna i samråd med Länsstyrelsen. Anledning är den stora brandrisken i skog och mark. Beslutet om eldningsförbud gäller fram till att annat beslut fattas.

Eldningsförbud råder i Jönköpings län

Eldningsförbud råder från och med onsdagen den 24 april i Jönköpings län. Det översta marklagret med vegetation är torrt och prognoser från SMHI anger fortsatt varmt och torrt väder i kombination med vind, vilket innebär mycket stor brandrisk i länet. Analys görs i huvudsak utifrån prognosunderlag som tillhandahålls av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).

Eldningsförbudet innebär

Förbudet omfattar eldning, grillning, matlagning och bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etc.) utomhus. Utomhus innebär skog eller mark så nära skog att eld lätt kan spridas vidare i terrängen.

Förbudet omfattar inte grillning eller matlagning vid iordningställda platser utformade så att risken för spridning är låg. Iordningsställd plats kan vara en grill- eller eldplats som är avgränsad med obrännbart material (t ex betongkonstruktion eller stensättning) samt en bred markyta med grus eller motsvarande runt omkring eldplatsen.

Grillning i trädgården och liknande

På tomt i anslutning till villa, fritidshus eller flerbostadshus är det tillåtet att grilla i grill eller annan anordning avsedd för matlagning. Anordningen ska vara utformad samt placerad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken. Det är också tillåtet att, på samma villkor, grilla för restauranger och annan liknande näringsverksamhet på eget verksamhetsområde. Samma villkor gäller för grillning på campingplatser (ej naturcampingplatser).

Iaktta försiktighet!

Arbete i skog och mark, som kan orsaka gnistor, kräver särskild försiktighet. Tillgång till släckutrustning bör finnas samt erforderlig bevakning utföras efter dessa typer av arbete. Rökning bör undvikas när man vistas i skog och mark. Bevakning med flyg sker kontinuerligt på uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköpings län.

2019-04-29

Johan Lundell