Publicerad: 2019-05-20

Tisdag 14 maj klockan 08:30 invigdes konstverket RUMTID på Stigamo.

Hjuron – vaggerydsmyntet som flörtade med EU

Minns du Hjuron, Vaggeryds egna valuta? Myntet var värt 20 kronor och gick att använda i butikerna en enda dag – på marknadsdagen Hjulafton.

Idén kläcktes 1996, ett år då valutan Euro ännu inte hade införts och var en stor snackis i hela Europa. Och snacket gick även i Vaggeryd.

På en buss satt nämligen kommuntjänstemän och näringslivsrådet och pratade om hur handeln och kommunen bäst skulle kunna profilera sig under marknadsdagen Hjulafton. Någon lade fram idén med Hjuron – vars namn var en ordlek av orden ”hjulet” och ”Euron” – och plötsligt växlade konversationen upp några varv.

– Jag minns att det gick från ord till handling väldigt snabbt. Man utsåg några som skulle organisera det här och bestämde även praktiskt hur mynten skulle skapas, berättar Bengt-Olof Magnusson, som satt på bussen i egenskap av dåvarande kommundirektör i Vaggeryds kommun.

Och snart var maskineriet igång. Myntet, som på ena sidan visade det välkända vaggerydshjulet, präglades i tusentals upplagor och delades sedan ut av företag och kommun till sina anställda. Varje anställd fick fem Hjuro som gav ett sammanlagt värde på 100 kronor.

Så kom Hjulafton år 1996, och det var full rulle på torget. Människor med mynten klirrandes i sina fickor gick från butik till butik för att hitta den pryl som de ville investera sin vaggerydsvaluta på.

Butikerna fyllde sina kassaapparater med Hjuro, som sedan kunde lämnas in till näringslivsrådet i utbyte mot en riktig peng.

– Jag tycker hela konceptet var jättebra det året. Det skapade intresse och rubriker. Och handlarna fick ju kommers. 100 kronor per anställd, det ger ju rätt många hundratusen i slutändan, säger Bengt-Olof Magnusson.

Men själva Euron, den infördes inte förrän efter 1999 i ett antal länder runtom i Europa. Så på ett sätt kan man påstå att Vaggeryds kommun var först med myntet som klingar med samma namn.

I sisådär tio år fortsatte man att trycka nya årsupplagor av Hjuron som kunde användas i butikerna under Hjulaftonsmarknaden. Men snart insåg man att administrationen kring myntet var alldeles för betungande och att intresset för myntet hade dött ut något. Därför valde man att lägga ner konceptet.

Men kvar i minnet, och kanske kvarglömt i botten av någons byrålåda, finns fortfarande Hjuron som en charmig del av Vaggeryds historia från en tid då EU var ett ord på allas läppar.

Just nu pågår valet till Europaparlamentet, och det pratas återigen mycket om folkets röst i EU. Genom att rösta i EU-valet har du möjlighet att vara med och påverka EU:s politik. Missa inte att göra din röst hörd genom att förtidsrösta nu eller besöka röstlokalerna nu på söndag den 26 maj. På vaggeryd.se kan du läsa mer om hur röstningen går till.

2019-05-20

Simone Kamm