Obs! Denna nyhet är från 2019-07-08 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2019-07-08

Kenth Williamsson, Anna Gradeen, Michael Anderberg, Annika Hedvall, Gert Jonsson och Per-Erik Lorentzon representerade Vaggeryds kommun. Foto: Sofie Sääf.

Samarbete med näringslivet lyftes i Almedalen

Under två intensiva dagar har Vaggeryds kommun synts och hörts i Visby, Almedalen. Att samarbeta med näringslivet och andra aktörer var i fokus i kommunens två seminarier.

Under de fyra första dagarna av Almedalsveckan står aktörer från Jönköpings län för ett brett program av seminarier och samtal i den gemensamma arenan: Jönköpings län - En smart arena. Representanter från Vaggeryds kommun berättade på måndagen och tisdagen om kommunens arbete med långsiktig kompetensförsörjning. Båda kommunens seminarier, ”Från förskola till jobb” och "Hur lyckas vi med integration till självförsörjning?" har betonade kommunens breda samarbete med både arbetsförmedlingen och näringslivet.

Integration till självförsörjning

Först ut på måndagen i arenan var arbetmarknadsenhetens Anna Gradeen, områdeschef Försörjning och integration, och Michael Anderberg, områdeschef Arbetsmarknadsinsatser. Anna och Michael delade med sig av hur Vaggeryds kommun samverkat kring integration för att korta vägen ut i självförsörjning samt hur offentliga aktörer och lokalt näringsliv tillsammans arbetar för att skapa utveckling och integration. De senaste 20 årens arbete med aktiv integrationssamverkan har bidragit till att andelen nyanlända med självförsörjning, i ett nationellt perspektiv, är bland de högsta i landet.

Michael Anderberg och Anna Gradeen. Foto: Sofie Sääf.

- Det har varit jätteroligt att få berätta om vår egen verksamhet. Från Almedalen tar jag med mig alla möten och de kontakter och nya infallsvinklar vi fått på det vi jobbar med, säger Anna Gradeen.

- Det bestående för mig är möjligheten att få ta temperaturen på vart politiken är på väg. Det är en chans för oss att vara lite i framkant med idéer om hur vi ska möta till exempel arbetsförmedlingens omdaning. Och att vi bygger relationer, vi har haft flera intressanta möten som jag tror kommer kunna bära vidare, säger Michael Anderberg.

Från förskola till jobb

På tisdagen presenterade Per-Erik Lorentzon, barn- och utbildningschef, bland annat hur skolan i Vaggeryds kommun samverkar med näringslivet. En viktigt del i "från förskola till jobb" är att skapa ett dynamiskt lärande med målet att ge barn och ungdomar en spännande resa i utbildningssystemet.

Per-Erik Lorentzon på scenen.

Per-Erik Lorentzon.

- Jag tar med mig alla intressanta samtal jag har haft med politiker och det jag har lyssnat till, säger Per-Erik Lorentxon.

Samverkan med näringslivet och komptensförsörjnings har varit i fokus i många seminarium och samtal.

- Då känns det rätt att ha hållit i vårt seminarie "från förskola till jobb. Jag tar också med mig en hel bra kontakter. Framför allt med Jönköping University, säger Per-Erik Lorentzon.

Jönköpings län - En smart arena. Foto: Sofie Sääf.

Många seminarium

Under dagarna besökte kommunens representanter flera olika seminarium. Bland annat deltog Gert Jonsson i Klimatrådets event Klimatmatchen, där deltagarna tävlade en mot en. Gert lyfte Vaggeryds kommuns arbete med grönstrukturplanen när han duellerade med kommunstyrelsens ordförande i Gislaved, Carina Johansson. Gert deltog också i ett seminarium om fjärrundervisning med frågeställningen "Kan vi använda digitala verktyg och fjärrundervisning för att se till att alla elever får det stöd de rätt till?

- Allting bygger på möten mellan människor. De här intensiva dagarna har gett många intryck och vi har knutit många kontakter. Det är ett sätt att mötas som man nog inte ska underskatta. Framförallt att vi har jobbat ihop i regionen och mellan kommuner, det har varit det viktigaste, säger Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Samarbete och göra skillnad

Vecka 27 varje år är Almedalen är en politisk arena som samlar de nationella, regionala och kommunala perspektiven inom en mängd områden.

- Jag tycker det viktigaste och mest intressanta har varit diskussioner kring långsiktiga frågor som är viktiga för kommunal utveckling bland annat hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet, arbetsgivarfrågor och annat. Den gemensamma arena som vi har haft har varit väldigt bra, säger Kenth Williamsson (S), oppositionsråd.

- Förutom vikten av en gemensam arena för Jönköpings län, och de möten och kontakter som det innebär för framtiden så har höjdpunkten för mig varit våra egna seminarier . Att vi var där och gjorde skillnad, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

2019-07-08

Johan Lundell