Publicerad: 2019-12-09

Innebandymålvakt som hindrar bollar från att gå i mål.

Skillingaryds Innebandyklubb tilldelas jämställdhetsutmärkelse

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att tilldela Skillingaryds Innebandyklubb Sophie Sagers Jämställdhetsutmärkelse 2019.

Det första av sex nationella delmål för jämställdhet som Sveriges regering arbetar utifrån är följande. ”Jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.”

Ett sätt att nå jämn fördelning är att ha en styrelse som består av lika många kvinnor som män. Den allmänna bilden av föreningslivet består generellt av styrelser som har övervägande ojämna grupperingar mellan kvinnor och män.

Skillingaryds Innebandyklubbs styrelse som består av tre kvinnor och tre män bidrar till att det första nationella och lokala delmålet för jämställdhet är en realitet och banar fram en väg som ger hopp och inspiration till att skapa bättre sociala relationer och visar på mervärde för invånarna i Vaggeryds kommun.

Motivering

Årets utmärkelse tilldelas en god ambassadör som systematiskt beskrivs som en verksamhet som utgår ifrån individen och laget. Där flickor som pojkar, kvinnor och män är en naturlig del i en gemenskap som bygger på hållbar jämställdhet, långsiktighet, engagemang och intresse för jämställdhetsperspektivet som en naturlig förutsättning till deltagande och beslut.

Om Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse

Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse syftar till att utveckla och förbättra jämställdheten i kommunen där kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter.

Utmärkelsen är till för att uppmärksamma och lyfta personer, föreningar, organisationer, studieförbund, skolor och företag som jobbar för ett jämställt samhälle.
Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse utgår från nationella riktlinjer.

2019-12-09

Beata Vilkhed