Publicerad: 2020-07-29

Plats för att göra skillnad - samtliga pristagare hyllades.

Pristagare av interna utmärkelser 2019

I samband med kommunfullmäktiges avslutningsfest den 9 december 2019 delades tre utmärkelser ut till medarbetare i Vaggeryds kommun.

Vaggeryds kommun har visionen att det skall finnas plats för att göra skillnad. En viktig del av kommunens värdegrund är att idéer blir till verklighet och att det ger lust och drivkraft för våra medarbetare och gör skillnad för våra invånare.

Utmärkelserna delades ut för första gången 2018. Även i år har medarbetare och jurygrupper röstat fram vinnare bland 31 nominerade bidrag:

• Årets förbättringsförslag: Vuxenvandring i Vaggeryds kommun.
  • Årets miljöinsats: Minskat matsvinn i caféverksamheten på Fenix.
  • Årets digitala lösning: Virtual Reality-teknik inom socialförvaltningen.

– I Vaggeryds kommun har vi en tradition av att idéer blir till verklighet och så vill vi att det ska fortsätta vara. Därför vill vi lyfta fram de goda idéer och lösningar som finns i vår stora organisation. Det blir en möjlighet att inspirera och bli inspirerad, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

Årets förbättringsförslag 2019

Vuxenvandring – tryggare helger för barn och unga
En samverkan mellan socialförvaltningen, skolan, kommunstyrelsen, föreningar, kultur och fritid samt Brottsförebyggande rådet har lett till ett samarbete med civilsamhället där vuxenvandring genomförs på de helger som inte fältsekreterare är tillgängliga. Syftet är att skapa trygghet för barn- och unga i samhället. Vuxenvandringen ger också en möjlighet för olika generationer att mötas på ett naturligt sätt i samhället.

Fältsekreterna Reshat Shabani, Patricia Magnusson tillsammans med Tommy Wallin från kultur- och fritid representerade vuxenvandringen.

Det känns jättebra. Framför allt för att vuxenvandringen är en så fin grej – det är pengar som investeras i föreningar och går tillbaks ut i samhället. Det skapar så många möten mellan oss kommunanställda, äldre, vuxna och barn, säger Tommy Wallin, chef för öppna ungdomsverksamheten.

Årets miljöinsats 2019

Minskat matsvinn i caféverksamheten på Fenix
Kostteamet vid Fenix har påbörjat ett inspirerande hållbarhetsarbete i elevcaféet. Genom att ta omhand mat från köket har nya rätter skapats och matsvinnet har minskats. De nyskapande rätterna är nyttiga och energirika vilket påverkar elevernas hälsa positivt och ger dem möjlighet till en god inlärning under hela skoldagen. Kostteamet på Fenix är en förebild i kommunens miljöarbete och visar att det med små medel går att göra stor skillnad.

Ljilijana Vidovic, Lucilja Juric, Martina Jonsson och Pia Widell från caféverksamheten på Fenix kunskapscentrum.

Det känns jätteroligt, väldigt överraskande. Vi öppnade vid terminsstarten och har kommit igång så pass att en person har kunnat gå upp från 75 procent till 100 procent i arbetstid. Det är ju ett bevis på att det funkar. Vi är verkligen glada för priset och taggade på fortsättningen.

Årets digitala lösning 2019

Virtual Reality-teknik i socialförvaltningen
Tänk dig en vanlig vardag där du ena stunden följer med på en resa till New York, dyker i havet, upplever olika djur på nära håll eller bara strosar runt på Vaggeryds eller Skillingaryds gator. Virtual Reality-teknikens intåg i socialförvaltningens verksamheter gör att fler får möjligheten att uppleva allt detta. Tekniken används för att väcka minnen, intresse och engagemang samt ger möjlighet att utforska hela världen. För att nå framgång krävs engagerad personal som ser möjligheterna i den nya tekniken och introducerar den på rätt sätt för de som ska använda den.

Julia Gogosza, Kristina Andersson och Marie Marie Åkerbladh tog emot priset för Årets digitala lösning 2019.

VR-upplevelsen med djur är nog mest uppskattat. Jag hade en herre i torsdags som sa att ” jag har alltid velat åka på safari i Afrika och det lär ju inte bli av nu när jag sitter i rullstol. Men med VR kommer jag ju faktiskt ännu närmare djuren och elefanterna”. De äldre tycker det är jättehäftigt att få hänga med i det nya och kunna skryta om det för sina barnbarn.

Om utmärkelserna

Alla medarbetare fick i oktober möjligheten att nominera enhet/verksamhet/team/arbetsgrupp eller samarbeten (där minst två personer deltagit) i de tre kategorierna. Jurygrupperna gick sedan igenom alla förslag och sammanställer nomineringarna som uppfyller respektive utmärkelses kriterier till listor med kandidater. Samtliga medarbetare fick sedan chansen att rösta på kandidaterna. Jurygruppen har lika många röster att fördela som medarbetarna.

Vinnarna i respektive kategori får ett diplom, en tårtspade och en tårtcheck på 500 kr.

2020-07-29

Johan Lundell