Publicerad: 2019-12-19

Fyra personer håller i var sin färgglad kub med ett globalt mål.

Ekonomichef Jörgen Hansson, VA-chef Teo Magnusson Bejving, hållbarhetsstrateg Madeleine Larsson och ekonom Eric Ohlsson.

Grön investering för rent vatten

För 1 år sedan invigdes det nya vattenverket i Vaggeryd. Vattenverket ser till att nutidens och framtidens invånare i Vaggeryds kommun ska fortsätta att få ett säkert och bra vatten. Investeringen finansierades genom ett så kallat grönt lån.

Exteriören på vattenverket i Vaggeryd.

Vattenverket i Vaggeryd.

– I vattenverket sker hela vattnets förberedning innan det går ut på dricksvattennätet. Med kommunens nya vattenverk kan vi fortsätta att leverera ett säkert och gott vatten till kommuninvånarna, säger Teo Magnusson Bejving, VA-chef.

Vaggeryds kommun valde att finansiera investeringen av det nya vattenreningsverket genom ett grönt lån hos Kommuninvest. Eftersom kommunen uppfyller Kommuninvest krav för hållbarhet inom exempelvis vattenhantering klassas det lånet som grönt och ger kommunen något lägre ränta, samtidigt som kommunen tar ett hållbarhetsansvar utifrån miljöperspektivet.

Samarbete och samspel för hållbarhet

De Globala målen för hållbar utveckling, Agenda 2030, är vägledande för kommunens hållbarhetsarbete och ett grönt lån är ett sätt uppmärksamma och driva på miljöarbetet.

- Kommunsektorn jobbar på olika sätt med hållbarhetsfrågor och ekonomienheten försöker både själva, och i samspel med andra kompetenser i kommunen, bidra på olika sätt. I denna ansökan om grönt lån har vi samarbetat med Teo Magnusson Bejving, VA-chef, och Madeleine Larsson, hållbarhetsstrateg. Vi tror att en bra dialog och ett gott samarbete stärker förutsättningarna i detta arbete, säger Jörgen Hansson, ekonomichef i Vaggeryds kommun.

- Vår bild är att vi redan idag gör väldigt mycket, men att vi inte är så duktiga på att kommunicera allt bra vi gör. Att vi nu också har mål som tar sin utgångspunkt i Agenda 2030 gör det ännu mera angeläget förstås. Kommunen gör mycket positivt kring förnybar energi, gröna byggnader, vattenhantering, energieffektivisering, solcellsatsningar och avfallshantering med mera. Vi bidrar genom att koppla våra insatser till Agenda 2030 det vill säga ett större sammanhang och stödjer på så sätt helhetens sammantagna utmaningar, avslutar Jörgen Hansson.

I bilden nedan ses några områden där det är möjligt att söka gröna lån. Vaggeryds kommun har sedan tidigare gröna lån i vårt bostadsbolag (VSBo) och inom ramen för vårt GGVV-samarbete för avfallshantering (SÅM).

Illustration Gröna lån

Om Kommuninvest

Kommuninvest består av två delar. Dels finns aktiebolaget Kommuninvest i Sverige AB, som erbjuder krediter och finansiell expertis och dels finns den ekonomiska föreningen Kommuninvest ekonomisk förening, som äger aktiebolaget. För närvarande är 278 kommuner och tolv regioner medlemmar. Verksamheten ägs och styrs helt och hållet av medlemmarna.

2019-12-19

Alija Bucuk