Publicerad: 2020-03-10

Gert Jonsson under fredagens frukostträff med näringslivet.

Vaggeryd växer mer än någonsin

På fem år har Vaggeryds kommuns befolkning ökat med åtta procent.

Förra veckan kom de senaste siffrorna från statistikmyndigheten SCB – 14 275 invånare är nu bosatta i Vaggeryds kommun. Detta beskrevs under fredagens näringslivsfrukost av Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– På fem år har vi ökat med hela 1000 invånare, alltså en åttaprocentig ökning, säger han.

Barnafödandet har inte ökat, där ligger nivån på samma som förr med drygt 160-190 nyfödda barn per år. I stället beror befolkningsökningen på att allt fler väljer att flytta till kommunen. Ofta handlar det om yngre par mellan 24-40 år med barn.

– Arbetsmarknaden i Vaggeryds kommun, med närhet till arbetsmarknaden i Jönköping och Värnamo, gör nog att många par som flyttar hit vågar tro på att bägge kan få jobb, säger Gert Jonsson.

Annika Hedvall under fredagens näringslivsfrukost.

Utflyttning bland människor över 60 år har minskat. Det beror på satsningar på fler attraktiva boenden för äldre personer, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

Hon berättar också att befolkningsökningen är större än vad tidigare prognoser har förutspått. Ökningen, som är ett välkommet inslag med mer arbetskraft, skatteintäkter och signaler på att kommunen är en mer attraktiv plats att bo på, ger också vissa utmaningar.

– Utmaningen med att växa ställer krav. Nu behöver vi titta på hur framtiden ser ut, säger Annika Hedvall.

Kommunen planerar fortsatt för att bygga skolor och släppa nya villatomter för nybyggnation. Nyligen släppte även det kommunala bostadsbolaget VSBo hyresrätter i kvarteret Tor i centrala Vaggeryd för att möta den ökade efterfrågan på bostäder.

2020-03-10

Simone Kamm