Publicerad: 2020-05-14

Illustration av ungdomar

Vi ställer om när sommaren inte blir som vanligt

Snart kommer ett sommarlov som inte ser ut som vanligt för barn och ungdomar i Vaggeryds kommun. Vi planerar för att skolavslutningar genomförs på nya sätt och att fler semestrar hemma.

Vi förbereder vi oss på att fler kommer att semestra på hemmaplan i år, barn och unga kanske inte kommer att träffa kompisar och släktingar lika mycket som vanligt och flera aktiviteter kommer att genomförs på nya sätt.

Socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen, arbetsmarknadsenheten och kultur- och fritidsförvaltningen planerar för att tillsammans möta barns och ungdomars behov när en sommar som inte blir som vanligt närmar sig.

Vuxennärvaro i samhället

I samband med skolavslutningskvällar för grundskolan och gymnasiet kommer vuxna finnas på plats i samhället och ha uppsökande verksamhet, bland annat genom vuxenvandrarna. Vuxenvandringarna är ett samarbete med föreningar i kommunen för att öka vuxennärvaron i samhället där fältsekreterarna fungerar som kontaktpersoner för föreningar inför och efter vandringarna.

Prata med din tonåring om alkohol och droger

Vi vet att debut för alkohol och andra droger ofta sker vid skolavslutningar. Som förälder och vårdnadshavare kan du alltid göra skillnad. I t.ex Tonårsparlören hittar du fakta och tips som gör det lite lättare att prata om alkohol med din tonåring.

Feriepraktik

Meningsfulla och innehållsrika dagar är viktiga även under sommarlovet. Feriepraktik är en chans att prova på hur det är att arbeta i någon av kommunens olika verksamheter. Vaggeryds kommun erbjuder även i år feriepraktik under fyra veckor på sommaren till ungdomar som är 17 eller 18 år.

Sommarkul 2020

Sommarkul fortsätter även i år, på olika ställen runt om i kommunen istället för en fast plats. Sommarkul planerar att ha aktiviteter i alla kommunens orter och med hjälp av samarbetspartner (Svenska kyrkan och lokala föreningar) är vi övertygade om att det kommer att bli ett lyckat Sommarkul även i år.

Sommarsimskola

Vi planerar att genomföra sommarsimskola som vanligt fast med några ändringar på grund av coronaviruset och Covid-19. Det kommer att vara begränsat antal med platser.

Vårdnadshavare och vuxna gör skillnad

Ni vårdnadshavare eller andra trygga vuxna runt kommunens barn och unga är de viktigaste personerna för dom – vi behöver samverka med er för att göra skillnad och möta sommaren.

2020-05-14

Johan Lundell