Publicerad: 2020-05-08

”Nu är det uthållighet som gäller”

– Vår största utmaning nu är uthållighet, både nationellt och regionalt, sa kommundirektör Annika Hedwall vid den pressträff som Vaggeryds kommun bjöd in till om läget när det gäller coronaviruset.

Den 5 maj bjöd Vaggeryds kommun in till pressträff för att informera om det senaste i arbetet kring coronaviruset. Kommundirektör Annika Hedvall uppmanar alla att fortsätta upprätthålla folkhälsomyndighetens rekommendationer. Stanna hemma om du har minsta symptom, håll avstånd och tvätta händerna.

– Vi måste nu ha en längre planeringshorisont som sträcker sig över sommaren och in på hösten, säger kommundirektör Annika Hedvall.

Isolera smitta och begränsa spridning

Det är en handfull personer som är smittade av covid-19 inom kommunens omsorgsverksamhet. Några har avlidit, men under de senaste tre veckorna har också tre personer blivit friskförklarade. Inom äldrevården i Vaggeryds kommun tillämpas så kallad kohortvård, med det menas att patienter som exponerats för smitta och patienter med symtom skiljs från de övriga patienterna och vårdas separat med särskild avdelad personal.

– Personalen gör ett fantastiskt arbete för att vårda och stödja de som är drabbade, säger socialchef Lotta Damberg. Vårt uppdrag är som tidigare att fortsätta isolera smittan och spridningen av covid-19.

Nu finns ett särskilt ”covidboende” klart att tas i bruk. Boendet ska kunna användas bland annat för de som behöver isoleras vid hemkomst från sjukhus.

Socialförvaltningen tillämpar ett antal nivåer på skyddsutrustningen i verksamheten. För att minska oro hos personalen och de personer som personalen möter använder medarbetarna visir i alla möten där regeln om att hålla ett avstånd på minst cirka 2 meter inte kan praktiseras.

Ställa om istället för ställa in

David Norrfjärd, kultur- och fritidschef och chef för kommunens krisledningsstab säger att man gör sitt bästa för att stötta de verksamheter som bäst behöver det. När det gäller kultur- och fritidsverksamheter så gäller det att tänka nytt.

– För att kunna bedriva verksamhet försöker vi att ställa om istället för att ställa in. Det kan exempelvis innebära hemleverans av böcker från biblioteket eller att sprida ut våra sommarlovsaktiviteter på olika platser i kommunen, för att undvika att samla ett stort antal ungdomar på samma ställe.

Skolavslutningar och feriepraktik

Mycket inom skolan handlar om de kommande skolavslutningarna som i många fall är traditionsrika och präglar skolan.

– Från förvaltningens sida har vi varit noga med att skolornas arbete med att göra lämpliga skolavslutningar är viktigt. Att planeringen görs ihop med elever, och vissa fall föräldrar. Vi har från förvaltningens sida inte gått ut med några direktiv om hur skolavslutningarna ska gå till, mer än att man ska förhålla sig till regeln om max 50 personer, säger Per-Erik Lorentzon, barn- och utbildningschef.

Meningsfulla och innehållsrika dagar är viktiga även under sommarlovet. Feriepraktik är en chans att prova på hur det och är att arbeta i någon av kommunens olika verksamheter. Vaggeryds kommun erbjuder även i år feriepraktik under fyra veckor på sommaren till ungdomar som är 17 eller 18 år.

- Vi tänker att vi ska hjälpa till med det vi kan vad gäller feriepraktikplatser. Förskolorna har ingen möjlighet att ta emot feriepraktikanter i år, men vi tittar om fritidshemmen kan göra det. Vi slår också ett slag för ”Ung drive” som vi kör tillsammans med Arbetsmarknadsenheten. Det handlar om att vara företagare på sommaren, säger avslutar Per-Erik Lorentzon.

2020-05-08

Johan Lundell