Publicerad: 2020-05-29

Kille och tjej, båda pekar framåt.

Fler sommarjobb och feriepraktikplatser i sommar

Meningsfulla och innehållsrika dagar är viktiga även under sommaren. Genom sommarjobb och feriepraktik får ungdomar chansen att prova på arbetslivet.

Kommunstyrelsen beslutade onsdag den 6 maj att utöka antalet feriepraktikplatser och införa sommarjobb för ungdomar (18-24 år).

– Sommaren i år kommer inte vara som vanligt. I denna speciella situation som vi befinner oss i behöver vi skapa förutsättningar för en meningsfull och aktiv sommar. Feriepraktiken och sommarjobb ger många ungdomar en viktig inblick i arbetslivet och användbara referenser inför arbetssökande i framtiden, säger Gert Jonsson, kommunstyrelsens ordförande.

Fler feriepraktikplatser

Vaggeryds kommun erbjuder feriepraktik i kommunal regi under fyra veckor på sommaren för ungdomar som är 17 eller 18 år det aktuella året, i år gäller det alltså ungdomar födda 2002 eller 2003. Sommaren 2020 utökas antalet feriepraktikplatser från 45 till 85. Alla som har sökt feriepraktik under ansökningsperioden kommer att erbjudas en plats.

UNG Drive

Inom ramen för feriepraktiken 2019 erbjöds ungdomar att ingå i UNG drive. De fick chansen att driva ett sommarföretag coachade av andra unga verksamma företagare. Det blev ett gott utfall under året. En av Vaggeryds ungdomar gick vidare till finalen för årets sommarföretag och tog en hedrande andraplats. Platserna i UNG drive samfinansierades av kommunen och regionen. I år erbjuder kommunen åtta UNG drive platser.

Sommarjobb

Regeringen har i vårbudgeten beslutat om en särskild satsning på sommarjobb för skolungdomar. Målgruppen är de ungdomar som annars har svårt att hitta sommarjobba på egen hand och att de ska prioriteras. Medlen fördelas mellan kommunerna med kravet att de inte inverkar på tillkomsten av redan planerade sommarjobb. Kommunen ansvarar för att sommarjobben/feriejobben kommer till stånd och kommunen ska vara arbetsgivare och stå för den dagliga arbetsledningen.

• Feriepraktiken utökas med 40 platser till totalt 85 platser.
  • UNG Drive erbjuds med totalt 8 platser.
  • Sommarjobb erbjuds i den kommunala förvaltningen och i de kommunala bolagen med 15 platser.

2020-05-29

Johan Lundell