Publicerad: 2020-05-26

Evald Andersson, tidigare kommunalråd.

Evald Andersson har avlidit

Igår nåddes vi av det mycket tråkiga beskedet att Evald Andersson har gått bort. Evald satt som kommunstyrelsens ordförande mellan 1989-2002.

Under tisdagen kommer det att flaggas på halv stång utanför kommunhuset i Skillingaryd. Vi kommer också att ha en kondoleansbok i receptionen på Skillingehus där allmänheten kan lämna en sista hälsning.

Gert Jonsson minns Evald på följande sätt:

Det är med sorg, respekt och stor saknad vi nås av budet att tidigare kommunalrådet och centerpolitikern Evald Andersson har lämnat jordelivet.

Evald var under väldigt många år en stark och betydande profil som med stark röst både värnade och utvecklade Vaggeryds kommun. Jag lärde känna Evald som yngling, där han tillsammans med bland annat min far Nils kämpade hårt för att stoppa ett utvidgat skjutfält till förmån för en levande Tofteryds landsbygd.

Och även om då undertecknad inte fullt ut tänt den politiska ådran fängslades man av ett enormt engagemang och en väldig beslutsamhet. Det var att se och lära.

Under nittiotalet fram till 2002 fick jag förmånen att lära känna Evald i alla handa politiska möten och fick också vara med om en oförglömlig resa tillsammans i ett Lettland som då hade befriats från Sovjetunionen. En känslosam reseupplevelse som etsat sig fast i mitt minne.

En av Evalds stora styrkor var att få till en lagom dos av allvar, humor, ideologi, beslutsamhet och pragmatism i att driva politiska frågor.

Jag tillsammans med många andra har lärt oss mycket av Evald och den sammanträdesteknik han praktiserade har fått bilda skola för fler än mig.

Avtrycken i Vaggeryds Kommun är många och tankarna går till familj och andra som mist en stor och varm människa.

Må du vila i frid och ett stort tack för dina gärningar här i kommunen och regionen.

Gert Jonsson ,
Kommunstyrelsens ordförande.