Publicerad: 2020-09-16

Våga fråga, våga ta hjälp

Mår du dåligt? Eller känner du någon som inte mår bra och behöver hjälp? Du är inte ensam. Självmord är ett ämne som berör många och det är viktigt att vi pratar om det.

Under covid-19-pandemin är det många som känt sig ensamma och drabbats av viruset på olika sätt. Flera stödorganisationer har upplevt ett ökat tryck från människor som behöver hjälp. Att få prata med någon kan räcka långt.

I Sverige tar cirka 1500 personer sitt liv varje år

Självmord är ett ämne som berör många, troligtvis fler i din omgivning än vad du tror. I Sverige är det nästan sex gånger fler som tar sitt liv än som dör i trafiken. Det är nästan fyra liv om dagen. Cirka 70 procent av de som tar sitt liv är män, självmord är den vanligaste dödsorsaken för män mellan 15 och 44 år.

Psykisk hälsa och suicid i fokus

Den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen. En viktig dag som lanserats av Världshälsoorganisationen, WHO, för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. Under vecka 37 fokuserar Region Jönköpings län, Jönköpings kommun tillsammans med Räddsam-F på psykisk hälsa och suicidprevention. Filmen på den här sidan är en del av flera insatser för att uppmärksamma självmord och hur det kan förhindras.

Du som har självmordstankar och mår mycket dåligt eller har direkta planer på att ta sitt liv, sök vård direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112.

Person tittar in i kameran.

Johan Davidsson, sportchef för HV71, medverkar i filmen som lanserades i samband med suicidpreventiva veckan.

Om Räddsam-F

Räddsam-F består av 13 kommuner i Jönköpings län och Ydre kommun i Östergötlands län samt SOS Alarm som tillsammans bildar samarbetsorganet RäddSam F. Med gemensamma krafter hjälps vi åt i såväl den operativa räddningsinsatsen som i det förebyggande arbetet.

2020-09-16

Johan Lundell