Huvudmeny

Huvudgren:

Kommun och politik

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Publicerad:

Bild på medarbetare i Vaggeryds kommun

Vaggeryds kommun är finalist i tävlingen Miljöstrategipriset 2021

Vaggeryds kommun har med sitt arbete med att minska matsvinnet utsetts till en av finalisterna i tävlingen Miljöstrategipriset som anordnas av Miljö & utveckling.

Priset premierar ett företag eller organisation som har en tydlig hållbarhetsstrategi som förankrats i ledningen och genomförts på ett föredömligt sätt. Den 9 mars avgörs vem som vinner och Vaggeryds kommun kommer att delta på konferensen och få möjlighet att berätta mer om varför projektet är så lyckat.

Det är jätteroligt att arbetet uppmärksammas. Vi är särskilt stolta över det samarbete vi har mellan olika förvaltningar i kommunen och hur vi har lyckats använda både humor och kommunikation som ett verktyg i arbetet, säger lina Larsson, miljöstrateg på Vaggeryds kommun.

Hur känns det att vara i final?

Fantastiskt! Det är extra roligt i och med att vi arbetar, som Lina nämnde, förvaltningsöverskridande och flera av våra verksamheter är en del av projektet. Jag hoppas att den ska leda till att det blir ännu mer ljus på det som vi gör, presterar och åstadkommer i Vaggeryds kommun när det gäller att minska matsvinnet, säger Eva Blomqvist, kökschef barn- och utbildningsförvaltningen.

Rent konkret, hur gör ni för att minska svinnet?

Det är ett långsiktigt projekt som sträcker sig till 2023. I praktiken innebär det att kostpersonal, förskolepersonal och omvårdnadspersonal tillsammans arbetar för att minska matsvinnet i alla led, från inköp och planering, till tillagning och förvaring och slutligen vid servering och omhändertagande. Vi jobbar också med information till föräldrar, allmänhet och politiker kring hur vi alla kan minska vårt matsvinn både hemma och på våra arbetsplatser, säger Simon Björling, områdeschef kostenheten, socialförvaltningen


Juryns motivering

Matsvinn är en viktig – och svårlöst – hållbarhetsutmaning. Juryn vill i nomineringen av Vaggeryds kommun lyfta fram det breda samarbetet inom hela kommunen. Genom systematiskt arbete med pilotprojekt, mätning och uppföljning har kommunen lyckats minska matsvinnet i flera olika verksamheter. Kommunen har inkluderat kommunikation som ett verktyg i projektet, både externt och internt, vilket ger projektet potential att ge avtryck utanför kommunens egen verksamhet.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Alija Bucuk