Publicerad:

Karta över Sverige med Vaggeryds kommun i förgrunden

Fler åtgärder införs mot den ökade smittspridningen av covid-19

Smittspridningen i landet ökar kraftigt och läget inom hälso- och sjukvården är mycket ansträngt. Allvarlig sjukdom har ökat kraftigt bland ovaccinerade. Även vaccinerade har på grund av omikron nu ett sämre skydd mot infektion, även om skyddet mot allvarlig sjukdom kvarstår som mycket gott.

Efter jul och nyårshelgerna har smittspridningen i Sverige ökat kraftigt, och överskrider nu Folkhälsomyndighetens scenario 2 när det gäller antalet rapporterade fall. I och med att den nya virusvarianten omikron dominerar smittspridningen, är vaccinskyddet för att blir smittad efter två doser väsentligt lägre än mot tidigare virusvarianter. Däremot är skyddet mot svår sjukdom och död fortsatt mycket gott, oavsett virusvariant.

Statistiken visar att allvarlig sjukdom ökar kraftigt bland ovaccinerade personer, både inom intensivvården och slutenvården, men ligger fortfarande lågt bland vaccinerade personer. Antalet intensivvårdade per 100 000 invånare är tolv gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade personer.

Johan Lundell