Publicerad:

Tom simhall.

Vaggeryds simhall stängs tillfälligt

Från och med 7 december kommer simhallen i Vaggeryd att vara tillfälligt stängd på grund av tekniska undersökningar. Bland annat kommer bassängen att tömmas på vatten för att möjliggöra en fördjupad kontroll.

Simhallen i Vaggeryd byggdes 1973. Enligt en genomlysning 2015 bedömdes bland annat att reningssystemet har passerat sin tekniska livslängd. I en rapport från 2021 slås fast att en genomgripande renovering eller nybyggnation rekommenderas. I den rapporten sades att simhallen kan användas under en övergångsperiod.

Hösten 2022 fick kultur- och fritidsnämnden ett föreläggande efter inspektion av miljö- och byggnämnden om att ta fram en handlingsplan för att kunna fortsätta bedriva verksamhet. Kultur- och fritidsnämnden har tagit beslut om att tillfälligt stänga simhallen för att kunna genomföra tekniska undersökningar.

– Simhallen i Vaggeryd är 50 år gammal och vissa delar av simhallen har uppnått sin tekniska livslängd, det vet vi sedan tidigare. Vi kommer nu att genomföra en fördjupad kontroll och provtagning av bland annat konstruktionen. Undersökningarna kräver att vi helt tömmer bassängerna, därför behöver vi tillfälligt stänga simhallen i Vaggeryd, säger David Norrfjärd, kultur- och fritidschef.

Den tekniska undersökningen av Vaggeryds simhall ska påbörjas så snart som möjligt. Resultatet av undersökningen ska ligga till grund för kultur- och fritidsnämndens handlingsplan för simhallen samt för det fortsatta arbetet med frågan.

Vad händer framåt?

Den politiska majoriteten i Vaggeryds kommun har en överenskommelse om att hantera den här frågan under mandatperioden. En politisk arbetsgrupp är tillsatt sedan tidigare och kommer från och med nästa år att ledas av Kenth Williamsson (S).

– Simhallsfrågan är komplex, det finns många delar att ta hänsyn till. Det långsiktiga målet är en ny simhall, men det finns flera aspekter som måste utredas kring denna fråga som det inte finns ett snabbt och enkelt svar på. Det är viktigt att vi nu grundläggande bestämmer den tekniska statusen på simhallen i Vaggeryd, så att vi exakt vet vad vi står inför och vilka åtgärder som kan komma att behöva göras, säger kommunalråd Gert Jonsson (M).

– Simhallsfrågan är en av hörnpelarna i vårt samarbetsavtal och den har högsta prioritet. Vi arbetar bland annat med frågor som lokalisering och finansiering. Vi hoppas att de provtagningar som nu görs kan ge ytterligare svar på om vi till exempel klarar att hålla igång den nuvarande simhallen tills vi har en ny simhall, säger Kenth Williamsson (S), kommunalråd och föreslagen som tekniska nämndens ordförande från 1 januari 2023.

Den tillfälliga stängningen gäller från och med 7 december. Du är välkommen till Skillingaryds simhall under tiden simhallen i Vaggeryd undersöks.

Vad händer med mitt årskort?

Vi betalar tillbaka den summan som är kvar på ditt årskort. För att genomföra en återbetalning behöver vi få in årskortet, namn, personnummer, Bank, Clearing nummer och kontonummer.

Fyll i återbetalningsblanketten Pdf, 81.8 kB, öppnas i nytt fönster. och lämna in den på simhallen. Simhallen kommer att ha öppet för inlämning av återbetalningsblankett följande dagar:

• Måndag, 12 dec kl 15.00 - 19.00
  • Onsdag, 14 dec kl 15.00 - 19.00
  • Fredag, 16 dec kl 13.30 - 19.00
  • Måndag, 19 dec kl 15.00 - 19.00
  • Onsdag 21 dec kl 15.00 - 19.00

Det går även bra att lämna in blanketten vid ett senare tillfälle. Boka in en tid genom att ringa 0393-67 86 92 eller 0393-67 86 91.

Vill man ha årskortet kvar går det att använda i Skillingaryds simhall.

Gruppverksamhet

Vi planerar att ha grupper i Skillingaryds simhall för er som annars brukar anmäla er till Vaggeryds simhall. Vi planerar att öppna anmälningar tisdagen den 20/12 och gruppstart vecka 4.

Vid anmälan till gruppverksamhet kommer det att vara ett nytt sätt och nytt formulär.

För att kunna anmäla behöver man logga in med BankID, mer information om detta kommer senare.

Simundervisning för skolan

Mer information kommer så snart planeringen är klar.

Allmänhetens bad

Vi ska försöka lösa tider för allmänhetens bad i Skillingaryd, men inte i samma utsträckning som tidigare. Morgonbad kommer att vara kvar i Skillingaryds simhall och vi tittar på möjligheterna att utöka detta.

Övriga lokaler i Vaggeryds sim- och sporthall

Den tillfälliga stängningen påverkar inte sporthallen och de övriga lokalerna i fastigheten. Träningar och bokningar fungerar som vanligt.

Johan Lundell