Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Händer på jordglob

Integration och flyktingmottagning

Arbetsmarknadsenheten har ansvar för flyktingmottagningen i Vaggeryds kommun och samarbetar med bland annat Arbetsförmedlingen med integration och etablering för att få jobb och egen försörjning.

De flesta flyktingar kommer till kommunen genom anvisning från Arbetsförmedlingens bosättningsenhet. Vid ankomst till kommunen blir man mottagen av flyktinghandläggare från Arbetsmarknadsenheten och får information om var flyktingmottagningen finns och vilka mottagningstider som gäller. Vi besöker också bostaden gemensamt.

Flyktingmottagningens öppettider

Receptionen har öppet måndag - fredag 10:00 - 15:00, lunchstängt 12:00 - 13:00
Övriga tider gäller tidsbokning via receptionen eller kontakt med flyktinghandläggare.

Telefon: 0393-67 86 89
Besöksadress: Nådastigen 7, Vaggerydlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tolk

Arbetsmarknadsenheten har en anställd tolk som behärskar bland annat somaliska och arabiska. Behövs annan tolk behöver du meddela det innan besök så vi kan boka tolk.

Försörjningsstöd och etableringsersättning

Kommunens Arbetsmarknadsenhet beslutar om försörjningsstöd för de flyktingar/nyanlända som fått uppehållstillstånd och bosatt sig i kommunen, men som ännu inte kommit in i den så kallade etableringen.

Etableringen är det system där Arbetsförmedlingen beslutar om etableringsersättning som betalas ut av Försäkringskassan under högst två år. Under etableringsperioden ansvarar arbetsförmedlingen för att hjälpa till med arbetsmarknadsfrågor.

Arbete och praktik

Efter avslutad etablering samarbetar kommunen med Arbetsförmedlingen för att hjälpa de som fortfarande står utanför arbetsmarknaden att få praktik och arbete. Arbetsmarknadsenheten kan ta emot flyktingar för praktik och här finns också SE-coach som kan stötta individer ut på arbetsmarknaden.

Bosätta sig i kommunen

Kommunen ansvarar för Svenska för Invandrare (SFI) och samhällsorientering till nyanlända, skola och barnomsorg till barnen, bostadsförsörjning och praktisk hjälp i samband med att man bosätter sig i kommunen. För att utrusta sin lägenhet kan man ansöka om hemutrustningslån från CSN (Centrala studiestödsnämnden). Kommunen kan hjälpa till med denna ansökan.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-04-30

Sidansvarig:

Anna Gradeen

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision