Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2020-01-07 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2019-07-02

Tapetseraren från Syrien klär svensk designklassiker i Vaggeryd

Den resa som Rahal påbörjade när han och familjen valde att lämna hemlandet för att söka skydd i Sverige har nått ett av delmålen. Rahal kan nu försörja sig och sin familj och är närmare slutmålet, att få stanna permanent i Sverige och skapa sig en trygghet och få vara en del av samhället.

Rahal Rahal kom till Sverige från Syrien november 2015 och under asylprocessen flyttade han till olika städer i Småland men till sist kom han tillsammans med sin familj till Vaggeryd 2017. Då hade Rahal beviljats tillfälligt uppehållstillstånd under två år. Som inskriven i Arbetsförmedlingens Etableringsprogram studerade Rahal svenska för invandrare (SFI) på Vaggeryds kommuns vuxenutbildning och i syfte att orientera sig ut på den svenska arbetsmarknaden kom Rahal till Arbetsmarknadsenheten för praktik.

Stöd för att nå självförsörjning

På Arbetsmarknadsenheten arbetar man med att stötta kommuninvånare i behov av arbetsrehabilitering och stöd för att nå ut i självförsörjning. För personer som så önskar kan man få stöd enligt metoden Supported Employment, SE. Finna, få och behålla arbete är grunden och erbjuder stöd även efter anställningen påbörjats. SE-coach Linda Christoffersson och Rahal började tidigt arbeta tillsammans och de har arbetat under hela tiden och har fortfarande kontakt.

Validering möjlighet att visa kunskaper

På Arbetsmarknadsenheten finns olika arbetsuppgifter och moment man kan pröva på eller träna i. Under Rahals praktik i snickeriet uppmärksammade arbetsledare Fredrik att han hade ett gott handlag för tapetsering och att han skulle kunna arbeta inom yrket men han hade inte något som styrkte hans yrkesskicklighet. När man har kompetens med sig men saknar referenser eller intyg på utbildningar kan en validering vara en möjlighet till att visa sina kunskaper. Det sociala företaget All:in erbjuder möjlighet till validering inom tapetsering, sömnad, trä- och metallindustri. Ett par månaders prövning bekräftade All:in att Rahal hade goda kunskaper och handlag inom möbeltapetsering, kunskaper som skulle räcka för att arbeta inom yrket.

All:in samverkar med lokala möbelföretag för att få material till sin verksamhet och hade genom kontakter fått veta att flera av dem aktivt sökte duktiga hantverkare. Tillsammans med Linda och Rahal togs kontakter med arbetsgivare.

– Vi sökte en tapetserare och när vi hörde om en duktig kille så högg vi direkt innan någon annan hann ta honom, säger produktionsledare Bo Lindberg på Swedese.

Stöd från kollegor

Det visade sig att Rahal var mycket duktig på att tapetsera Laminofåtöljer och han var snart uppe i full produktion. Efter några veckor erbjöds Rahal en provanställning. Swedese valde att ta emot honom trots hans bristande språkkunskaper. En förklaring kan vara att man hade tidigare goda erfarenheter på området för på arbetsplatsen finns arbetsledare Amel med egna erfarenheter av att vara nyanländ och att inte ha så goda språkkunskaper med sig till en början. Han har introducerat och lärt upp Rahal och de har hittat ett gemensamt sätt att arbeta där språkutmaningen inte är ett hinder. Rahal har också erbjudits undervisning i svenska av Arbetsmarknadsenhetens språkstödjare varje vecka. Amel tycker att Rahal har lärt sig snabbt och att han är duktig på det han gör, han uppger också att han har förståelse för det som Rahal går igenom nu och Amel vill vara ett stöd för honom.

Tillsvidareanställning och framtidsplaner

Sedan i maj har Rahal en tillsvidareanställning på Swedese och han ansöker nu om ett permanent uppehållstillstånd. Han och familjen kan förhoppningsvis fortsätta att planera för ett liv i Sverige och Rahal har redan hunnit ta körkort och skaffa en bil. Drömmen om att kunna köpa ett hus lever vidare och blir kanske nästa delsträcka på livets resa?

Man sitter i fåtölj.

Rahal Rahal har nu en tillsvidareanställning på Swedese.

Smart Arena i Almedalen 

Vaggeryds kommun deltar i Smart Arena under Almedalsveckan i Visby under vecka 27 med två seminarium om långsiktig kompetensförsörjning.

  • 1 juli "Hur lyckas vi med integration till självförsörjning?"
  • 2 juli ”Från förskola till jobb”

Bakom satsningen Smart Arena står Region Jönköpings län, Jönköpings kommun och Jönköping University tillsammans med flera av länets kommuner och näringsliv. Tillsammans visar vi upp ett dynamiska, attraktivt och samlat län – ett smart län helt enkelt. 

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-07-02

Sidansvarig:

Johan Lundell

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision