Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Publicerad: 2020-02-18

Hela vägen till språket - avslutningskonferens

Den 28 februari arrangerar Vaggeryds kommun en avslutningskonferens för projektet "Hela vägen till språket". Huvudtalare är Charbel Gabro, Integrera flera! – ”Det avdramatiserade kulturmötet”.

Många invandrade mammor tillbringar en stor del av sin första tid i Sverige med att ta hand om barn. Det leder till att de lätt hamnar efter i språkkunskaper. I projektet ”Hela vägen till språket” har kvinnor bjudits in till Familjecentralen varje vecka där de får lära sig svenska, träffa andra mammor, umgås och lära sig mer om Sverige.

- Språket, som är en så viktig nyckel in i det svenska samhället och arbetslivet, rustar kvinnorna med ett bättre utgångsläge för att forma sitt eget liv. Det är en fråga om jämställdhet och jämlikhet, säger Michael Anderberg, arbetsmarknadsenheten i Vaggeryds kommun.

- Genom projektet har en dialog skapats kring vardagliga saker och information som efterfrågas av nyanlända – exempelvis tillgänglighet till busstidtabeller och information om biblioteken, samt vilka funderingar som finns kring föräldraskap. Projektet skapar ett utbyte åt båda hållen och familjecentralen i Vaggeryd har blivit en naturlig mötesplats för de kvinnor som deltar, berättar Anna Gradeen, arbetsmarknadsenheten i Vaggeryds kommun.

Välkommen till en utmanande och inspirerande förmiddag med konkreta tips på framgångsfaktorer för ett lyckat integrationsprojekt.

Program 28 februari

09.00 Inledning
09.20 Integrera flera! – ”Det avdramatiserade kulturmötet” Charbel Gabro
11.00 Paus med Kaffe, macka och frukt
11.30 Presentation av projektet
12.30 Paneldiskussion
13.00 Avslutning

Plats

Teatersalongen, kommunhuset Skillingehus i Skillingaryd.

Anmälan

Konferensen är kostnadsfri och du anmäler dig via länken:

Om Charbel Gabro

Charbel Gabro, älskar att beröra – och utmana vår tankevärld. Med en sällsynt närvaro griper Charbel tag i frågor om mångfald, integration och inkludering – för att avdramatisera kulturmöten.

Charbel ger oss insikt och kunskap. Han ifrågasätter och skakar om. Och ger oss samtidigt en vilja att bemöta alla människor med vänlighet. Så är också syftet allt som oftast att öka förståelsen för vad nyanlända går igenom, när de kommer till Sverige. Hur lätt är det egentligen att anpassa sig till nya strukturer, förstå våra normer och sociala koder? När det liv de hittills levt har lärt dem det motsatta?

Om Hela Vägen till språket

Projektet Hela Vägen till språket är ett samarbete mellan arbetsmarknadsenheten, barn- och utbildningsförvaltningen och socialtjänsten. Länsstyrelsen har genom två ansökningar beviljat 761 000 kr till projektet, där Familjecentralen är en viktig aktör.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2020-02-18

Sidansvarig:

Johan Lundell