Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Pappa och barn.

Jourhem

Ett jourhem är ett familjehem som med kort varsel kan ta emot barn eller ungdomar, som av olika anledningar inte kan bo hos sina egna föräldrar.

Barnet bor i jourhemmet en kortare period, ofta i väntan på ett familjehem. Det kan handla om allt från några dagar till några månader. En vuxen behöver ibland kunna vara hemma på heltid under en period.

Vi behöver fler jourhem

Vi söker familjer med intresse och engagemang för barn i akut behov av trygghet, omsorg och stöd. Har du och din familj intresse och erfarenhet av barn och ungdomar? Är ni beredda att stå för trygghet, stabilitet och omsorg? Då kan vi erbjuda er att bli jourhem, där uppdraget är att ta emot barn och ungdomar för akuta, tillfälliga jourplaceringar.

Är du intresserad? Fyll i kontaktformuläret längst ner på sidan så kontaktar vi dig.

Vi tänker oss att:

  • en av er vuxna kan vara hemma på heltid
  • ni kan ta emot två barn samtidigt
  • ni har tid och engagemang över
  • ni är positiva till samarbete med socialtjänst och barnets nätverk
  • ni bor i kommunen eller dess omedelbara närhet.

Vi erbjuder:

  • grundutbildning
  • handledning
  • kontinuerligt stöd av familjehemssekreterare
  • ersättning i form av arvode motsvarande lön för vårdarbete och omkostnadsersättning enligt SKLs rekommendationer.

Vem kan bli jourhem?

Vi utreder alltid den familj eller den person som vill bli jourhem för att se att de är lämpliga men det finns ingen familj som är mer rätt än någon annan. Ett jourhem kan bestå av en ensamstående vuxen eller ett par. Vissa har barn och andra inte. Vissa bor i villa, andra i lägenhet.

Vi behöver alla typer av familjer eftersom vi har barn med olika behov. Det viktiga är att jourhemmet är tryggt, så att de barn som tillfälligt landar där får en stabil omgivning.

Att vara jourhem skiljer sig på många sätt från andra uppdrag. Dels genom att det oftast måste vara en person hemma på heltid och dels genom att den som behöver placeras kommer med mycket kort varsel. Jourhemmet har ibland bara någon eller några timmar på sig att förbereda sig för barnet som kommer.

I jourhemmet stannar barnet en kortare tid, tills att det antingen kan åka hem till sin familj igen eller att det placeras i till exempel ett familjehem. Under tiden barnet bor i jourhemmet ska en utredning göras om barnets situation och vad som är bäst för barnet i det långa loppet.

Att vara jourfamilj betyder att kunna öppna sitt hjärta och alltid visa all form av respekt för den placerade och dess familj. Det är en mycket värdefull insats som också ger tillfredställelse av att kunna hjälpa till i ett akut läge.

Vi kallar det ett annorlunda jobb, för som jourhem får du en ersättning som ungefär motsvarar en undersköterskas lön vare sig du har barn placerade hos dig eller inte. Du har också rätt till "semester" men du är inte anställd, utan den formella termen är att du har ett uppdrag.

Kontakt

Är du intresserad av att veta mer är du välkommen att ringa till oss i familjehemsgruppen, du når oss på telefon 0370-67 84 41 eller 0393-67 84 41.

Kontaktuppgifter
KontaktuppgifterHjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Maria Nordgren