Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
En av kommunens kontaktfamiljer svarar på vanliga frågor om att vara kontaktfamilj.

Kontaktfamilj

Ibland behöver ett barn tid och omtanke av fler vuxna än de egna föräldrarna. En kontaktfamilj kan ta emot ett barn i sitt hem en eller två helger per månad och låter barnet vara delaktig i familjelivet.

Vem kan få kontaktfamilj?

Om du och ditt barn behöver hjälp av andra vuxna kan du ansöka om en kontaktfamilj för ditt barn. Det kan handla om att ni inte har så stort nätverk eller att ditt barn har behov som du inte fullt ut kan tillgodose.

Ansök om att få kontaktfamilj

Som förälder kan du ansöka om kontaktfamilj för ditt barn om du av olika anledningar känner behov av avlastning. Det gör du genom att kontakta socialkontoret och boka en tid hos en socialsekreterare som arbetar med barn och unga. Socialsekreteraren gör en utredning för att kartlägga vilka behov som finns.

Att vara kontaktfamilj

Innan man får ett uppdrag som kontaktfamilj gör socialtjänsten en utredning för att bedöma om er familj har förutsättningarna för att klara uppgiften. Ni blir intervjuade och det görs registerkontroll hos polisen, socialtjänsten och Kronofogden. Ni ska också föreslå några personer från ert arbetsliv och privatliv som kan svara på frågor om er och er familj. Ett hembesök ingår också i utredningen. Ni får ekonomisk ersättning utifrån hur mycket barnet är hos er.

Att bli godkänd som kontaktfamilj handlar inte om att utredningen ska visa att ni är en perfekt familj. Det viktiga är att det finns ett intresse och engagemang för människor, och att ni vill dela med er av ert familjeliv till ett barn som just nu behöver er. Det är också viktigt att vilja göra den insatsen i samarbete med barnets föräldrar.

Intresseanmälan om att bli kontaktfamilj

Vill ni anmäla intresse för att bli kontaktfamilj använd formuläret nedan eller kontakta socialkontoret och be att få tala med områdeschef för Myndighet barn- och unga eller med socialsekreterare som arbetar med kontaktfamiljer.

Intresseanmälan * (obligatorisk)

KontaktuppgifterHjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Maria Nordgren