Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Kontaktperson till personer med funktionsnedsättning

Du som har en fysiskt eller psykisk funktionsnedsättning kan ansöka om att få en kontaktperson. En kontaktperson kan bidra till dina möjligheter att leva ett aktivt och självständigt liv.

Kontaktperson är en insats som kan beviljas enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade eller SoL, socialtjänstlagen.

Vad innebär det att få en kontaktperson?

En kontaktperson är en medmänniska som har tid, tålamod och intresse att vara ett stöd till dig med funktionshinder. Kontaktpersonen kan vara ett socialt stöd genom samvaro och hjälp till olika aktiviteter. Det kan handla om att sitta och prata, fika, gå en promenad, gå på bio, teater, se på hockey, idrotta tillsammans och en mängd andra saker.

Sekretess

Kontaktpersonen omfattas av sekretesslagens bestämmelser och får inte för obehöriga avslöja det den får veta om den enskildes personliga förhållanden.

Ansökan och behovsprövning

Önskar du ansöka om kontaktperson görs detta med fördel på e-blanketten då behöver du logga in med e-legitimation. Du kan också skriva ut PDF-blanketten eller kontakta socialförvaltningen för att få en blankett att fylla i.

  1. Blanketterna finns på Mina sidor under Omsorg och hjälp Länk till annan webbplats.

Du kan själv skriva din ansökan eller få hjälp av god man/förvaltare eller en nära anhörig.

Om du har frågor är du välkommen att ta kontakt med socialförvaltningens handläggare inom på tel: 0370-67 84 41.

Telefontid: måndag–fredag 08:30–09:30.

När du ansöker om att få en kontaktperson görs en bedömning om du har rätt till att få det enligt LSS eller SoL. Om din ansökan beviljas börjar en samordnare söka bland personer som är intresserade av att bli kontaktperson. Varje kontaktperson utreds genom en intervju och inhämtning av referenser samt utdrag ur social- och polisregister. När vi hittar en lämplig kontaktperson samordnar vi ett möte där ni får träffa varandra.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Maria Nordgren