Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2016-03-01 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2016-03-01

Barn med glasögon

Bidrag till glasögon för barn från 1 mars

Från 1 mars 2016 får barn och unga mellan 8 och 19 år ett bidrag till glasögon eller kontaktlinser för den synnedsättning de har. För att ta del av bidraget vänder sig invånaren till en optiker i Jönköpings län.

Regeringen har beslutat att alla barn och unga i Sverige mellan 8-19 år ska få ett bidrag till glasögon eller kontaktlinser – glasögonbidrag. Bidraget är 800 kronor och dras av på priset direkt hos optikern. Om glasögonen eller linserna kostar mindre än 800 kronor är bidraget lika stort som kostnaden.

För att ta del av bidraget vänder sig invånaren till en valfri optiker i Jönköpings län för synundersökning. Man behöver inte ha remiss från ögonläkare eller ortoptist om man inte har en ögonsjukdom. Syftet med glasögonbidraget är att alla ska kunna delta på lika villkor i skolan och på fritiden.

Sedan tidigare finns glasögonbidrag för barn i åldern 0-8 år. Synundersökningen görs då av ögonläkare eller ortoptist på ögonkliniken. Hur stort detta bidrag är bestämmer varje region och landsting själv. I Jönköpings län är glasögonbidraget för barn 0-8 år i nuläget 700 kronor.

Region Jönköpings län har information om bidraget på 1177.selänk till annan webbplats

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2016-03-01

Sidansvarig:

Alija Bucuk