Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2018-09-05 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2018-09-05

Yngre och äldre person vid dator

Nu finns IT-guider i Vaggeryd!

IT-guide är ett vinna-vinna-koncept där unga nyanlända ungdomar boende i Vaggeryd och Skillingaryd kommer att hjälpa besökare, främst seniorer, med internet, datorer och surfplattor på utvalda träffpunkter.

Ungdomarna utvecklar sitt språk och sitt kontaktnät i lokalsamhället, medan besökarna får hjälp med att bli digitala medborgare.

Kostnadsfritt

Besökarna kan få hjälp med sina IT-frågor helt kostnadsfritt. Alla frågor är välkomna.

Vårt mål är att kunna svara på de frågor besökarna har, kan vi inte svara på någonting första gången man besöker oss kollar vi upp det till nästa gång. På så sätt blir IT-guiderna riktiga IT-proffs efter ett tag, säger Maxie Hochmuth, teamledare för IT-guiderna i Jönköpings Län.

Projektet IT-guide startade i Örebro 2010 och har växt till att nu finnas i 18 kommuner runt om i Sverige. Det drivs av kommunerna i samarbete med den ideella föreningen bakom IT-guide-modellen med finansiering från länsstyrelsen.

Modellen har funkat bra på andra håll och är ett smart sätt att skapa fina möten mellan människor. Andra kommuner menar att projektet kan göra att integrationen blir lyckad och är glada över att kunna erbjuda IT-guider till sina invånare.

För flera av ungdomarna är det första jobbet i Sverige. Tanken är att det ska leda till att ungdomarna snabbt kommer in i svenska samhället och arbetslivet, dessutom får eftertraktad kompetens inom såväl IT som serviceyrken.

Ungdomarna vill ha många besökare, så alla är välkomna alla lära sig mer och få svar på sina frågor, både nybörjare och de som vill lära sig mer, säger Maxie Hochmuth,

Vill du veta mer?

Kontakta Vaggeryds bibliotek eller IT-guiderna teamledare:

E-post: maxie.hochmuth@it-guide.se,

Telefon: 076 307 37 72

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2018-09-05

Sidansvarig:

Alija Bucuk

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision