Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2019-02-14 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2019-02-14

Teckning med händer.

Vi söker jourhem

Just nu har Vaggeryds kommun behov av ett jourhem som kan ge barn och ungdomar god omvårdnad och omsorg under kortare tid.

- För att bli jourhem krävs generellt ingen speciell utbildning eller erfarenhet. Det viktigaste är att man kan erbjuda barnen god omsorg och en trygg och harmonisk tillvaro, berättar Jenny Myrstedt, familjehemssekreterare i Vaggeryds kommun.

Vid intresse för att bli familjehem eller jourfamilj, görs en utredning med hembesök och intervjuer för att bedöma lämplighet. Det finns krav på vårt jourhem att familjen skall bo i kommunen, ha körkort, möjlighet att ta emot två barn samtidigt och att minst en är hemma på heltid. Som jourhem får man inte heller förekomma hos kronofogdemyndigheten, i sociala register eller i belastningsregistret.

Fast grundarvode

Det finns barn i kommunen som kommer från trassliga hemförhållanden och behöver bo i en annan familj. Det finns barn som behöver vara placerat under kortare tid och de som kan behöva bo hemifrån under längre tid. Därför finns både familjehem och jourhem. Skillnaden mellan ett familjehem och ett jourhem är att barnet i ett jourhem inte skall bo permanent i jourhemmet, utan enbart en kortare tid. En jourhemsplacering kan pågå ett dygn och ibland flera månader. Målet är att placeringen inte ska vara längre än fyra månader. Som kontrakterat jourhem utgår ett fast grundarvode oavsett om man har placering eller inte.

Göra skillnad

Att vara jourhem är att göra skillnad för ett barns liv. De som varit familjehem och jourhem brukar uppge att de fått nya insikter, glädje och berikat deras liv.

- Att vara familjehem kan vara en utmaning, men det är så mycket mer. Att vara jourhem är att göra en insats för ett barn eller ungdom som är i ett behov av trygghet. Kanske har du som tänker på att vara jourhem arbetat med barn och ungdomar, eller haft tankar om att öppna upp ditt hem för ett barn eller ungdom men stannat där vid just en tanke, avslutar Jenny Myrstedt.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-02-14

Sidansvarig:

Johan Lundell