Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2019-03-26 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2019-03-26

Linda Hilletofth och Jessika Holmkvist, socialförvaltningen.

Lyckad satsning med bonus till ordinarie personal

För varje procent som personalen i socialförvaltningen utökar sin tjänst utgår en bonus på 200 kr. Bonusen har lockat många att gå upp i tid över sommaren.

För andra året i rad satsar Vaggeryds kommun på bonusar till ordinarie personal som arbetar deltid och under veckorna 25-32 går upp i tid.

- Detta är en viktig satsning på vår ordinarie personal som vi gör för att kunna fortsätta hålla hög kvalitet i verksamheten under semesterperioden. Med en hög närvaro av ordinarie personal tillsammans med våra duktiga vikarier säkerställer vi en trygg och god arbetsmiljö samt utökad kvalitet och rättssäkerhet gentemot den enskilde, säger Jessika Holmkvist, verksamhetschef, Vaggeryds kommun.

Bonusen innebär att för varje procent som en arbetstagare utökar sin tjänst utgår en bonus på 200 kronor (före skatt). Den som normalt arbetar 75 % och väljer att gå upp 15 % under fyra veckor i sommar får lön för 90 % under fyra veckor + en bonus på 3 000 kronor (före skatt).

- I planeringen inför sommarbemanningen kan vi redan nu se att 50 medarbetare önskar gå upp i tid, med i snitt 20 % per person. Det innebär att vi tar ytterligare ett steg mot att uppnå målsättningen att det alltid är en ordinarie personal som arbetar tillsammans med en vikarie, säger Jessika Holmkvist.

Utvärderingen av sommaren 2018 visade att bonussatsningen och övriga insatser kring sommarrekryteringen kan vara orsaken till minskade antalet sjukskrivningar inom socialförvaltningen. Dessutom var övertidskostnaderna lägre jämfört med tidigare år.

Plats för fler semestervikarier

Precis som tidigare år har kommunen arbetat aktivt med rekrytering av personal till sommaren. Bland annat fanns socialförvaltningen på Jobbmässan i februari på Fenix för att berätta om möjligheterna till sommarjobb.

- Vi fick många bra kontakter på jobbmässan och just nu träffar vi många kandidater, men det finns plats för fler. Vi har bland annat behov av semestervikarier inom hemtjänsten, säger Linda Hilletofth, förbättringssamordnare på socialförvaltningen.

Trygg och säker sommar

Inför sommaren 2019 fortsätter arbetet med att förbättra arbetsmiljön för vikarier, ordinarie personal och chefer bland annat genom samordnade introduktioner.

- Även i år gör vi en stor satsning kring sommarrekryteringen för att kunna hålla en hög kvalité i allt vi gör. Sommaren ska bli trygg och säker för alla brukare och medarbetare, säger Linda Hilletofth.

Fakta om semesterrekrytering

På fredag 15 mars kl. 11.00 – 12.00 finns chefer och medarbetare från socialförvaltningen på Fenix gymnasium för att träffa gymnasielever.

Under sommarperioden 2018 hade Vaggeryds kommun 155 sommarvikarier i socialförvaltningens verksamheter. Efter sommaren genomfördes en utvärdering med sommarvikarierna inom äldre- och funktionshinderomsorgen. Den visade att 9 av 10 sommarvikarier ville komma tillbaka nästa sommar och 97 % upplevde att bemötandet från ordinarie personal var gott eller mycket gott.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-03-26

Sidansvarig:

Johan Lundell