Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2020-12-11 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Matlådor i väska.

Bra omdöme för de nya matlådorna

”Smakrikt”, ”Vällagat”, ”Som hemlagat” är några av betygen från brukare om de kylda matlådor som numera tillagas i Vaggeryds kommun.

1 oktober tog kostenheten i kommunen över produktionen av de kylda matlådorna som tidigare lagats av ett företag i stockholmsområdet. Genom kostenhetens enkät har brukare nu fått ge betyg på maten och efter drygt två månader är responsen blandad, men övervägande positiv.

– Det är otroligt glädjande att få sån fin respons efter så kort tid. Det visar att vår produktion och vårt tänk är rätt. Vi har fått in både ris och ros. Vi vet att vi är nya med den här typen av produktion och att det tar tid. Därför blir responsen oerhört viktig för att våga förändra och kunna bli ännu bättre, säger Simon Björling, områdeschef för kostenheten i socialförvaltningen.

Bra råvaror och lagat i kommunen

Varje vecka väljer brukare från en meny med flera rätter inklusive vegetariskt. Maträtterna är varierad husmanskost och anpassas efter säsong och högtider. Kostenheten jobbar med säsongsbaserade menyer, svenskt och närproducerat kött samt MSC-märkt fisk.
Att maten nu lagas i kommunen är en viktig återkommande synpunkt från allmänheten.

– Maten är oerhört viktig för våra brukare och det är klart man bryr sig om hur man på ett säkert och hållbart sätt tänker kring transporten av maten. Att man nu får maten från ett av kommunens kök gör att man får den mer hemlagade känslan och slipper långa transporter. Jag är oerhört stolt över mina medarbetare i köket som gör ett kanonjobb men jag vill också lyfta fram samarbetet med hemtjänsten och Oden & Freja, utan dem hade detta inte varit möjligt att genomföra, säger Simon Björling.

Simon Björling.

Simon Björling, områdeschef för kostenheten.

Hur många matlådor har ni kapacitet för att laga?

– Vi har projekterat på 70 portioner per dag, vi ligger i dagsläget på runt 45 brukare som har mat från oss. Men vi har kapacitet för att laga det dubbla.

Vad är fördelarna med kyld mat enligt dig?

– Matgästen får större möjligheter att själv välja när rätten ska ätas än om maten levereras varm varje dag. Därtill får man en utökad meny och kan välja flera lådor av samma maträtt om man vill. Måltiderna är näringsberäknade tillsammans med vår dietist på kostenheten.

Har du själv provsmakat maten?

– Absolut, det har jag gjort och den smakar gott och håller en bra nivå, säger Simon Björling, områdeschef för kostenheten.

Fakta Matdistribution

När du har ett biståndsbeslut är du berättigad att få matlådor levererat hem till dig en gång i veckan. Du väljer själv vilka maträtter du vill beställa från vår veckomeny med flera olika alternativ.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell