- Hemsjukvård
- Akut hjälp
- Anhöriga
- Ansökan om stödinsatser
- Boenden, särskilda
- Bostadsanpassning
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi, ekonomiskt bistånd
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig, vigsel
- Hemtjänst, hjälp i hemmet
- Hjälpmedel och rehabilitering
- Konsumentrådgivning
- Missbruk, drogproblem
- Mötesplats Vaggeryd/Skillingaryd
- Sjukvård och tandvård
- Tillfällig vistelse
- Trygg och säker
- Våld i nära relationer
- Äldre, senior
- Nyhetsarkiv, Omsorg och hjälp
- Sårpodden
- Suicidprevention - Våga fråga!
Omsorg och hjälp
-
Vaggeryds kommun
Box 43, 568 21 Skillingaryd
info@vaggeryd.se
0370-67 80 00
- Öppettider
- mån-tors: 8:00-16:30, fre: 8:00-16:00
- Besöksadress
- Bangårdsgatan 2, Skillingaryd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ställ en fråga
Publicerad:
Så hanterar vi missförhållanden i våra verksamheter
Nyligen har en lex Sarah-utredning från Vaggeryds kommun fått uppmärksamhet i media, där utredningen berör incidenter inom socialförvaltningens ansvarsområde.
Hur en verksamhet inom socialförvaltningen ska hantera missförhållanden regleras i lag och bestämmelser om lex Sarah. Grunden i lex Sarah är inte att leta syndabockar, utan att kvalitetssäkra verksamheten och att säkerställa att de missförhållanden, och risker för missförhållanden, som finns i verksamheten inte inträffar igen eller kvarstår.
Enligt lag ska en lex Sarah-rapport utredas noggrant av den ansvariga verksamheten. Utredningen ska ta reda på vad som hänt, varför det har hänt, vilka bakomliggande orsaker som finns samt vad som behöver göras för att förhindra att något liknande inträffar igen.
Om utredningen visar att det handlar om ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för allvarligt missförhållande, ska socialförvaltningen anmäla detta till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) som i sin tur granskar förvaltningens arbete samt fattar beslut i ärendet.
Det finns just nu uppgifter i media gällande en lex Sarah-utredning om påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom socialförvaltningens verksamhet.
- Jag förstår att situationen väcker starka känslor och det är fullt förståeligt att berörda känner både oro och ilska i samband med att sådant här sker. Det ligger inom vårt ansvar att rapportera när vi ser avvikelser. Vi har genomfört ett omfattande arbete att förbättra kvalitetsarbetet inom förvaltningen. Vilket innebär att vi uppmuntrar till, och har blivit bättre på, att rapportera missförhållanden eller risk för missförhållanden, säger Lotta Damberg, socialchef i Vaggeryds kommun.
Förvaltningen har i ärendet gjort en anmälan till IVO som i sin tur har fattat beslut om att avsluta ärendet. IVO kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder.
En utredning enligt lex Sarah ska inte förväxlas med en arbetsrättslig utredning. Det är viktigt att dessa olika utredningar hanteras på ett rättssäkert och respektfullt sätt för alla inblandade, och att verksamheten noga följer gällande lagar och riktlinjer för att skydda både brukare och personal under pågående utredningar. Om en anställd misstänks för att ha orsakat ett missförhållande utreds detta noggrant innan beslut om vidare åtgärder kan fattas.
Begrepp
- Lex Sarah-rapport är en rapport som anställda lämnar till ansvarig chef om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande.
- Lex Sarah-utredning är en utredning som socialförvaltningen gör och som ska ta reda på vad som hänt, varför det har hänt, vilka bakomliggande orsaker som finns samt vad som behöver göras för att förhindra att något liknande inträffar igen.
- Lex Sarah-anmälan är en anmälan av ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande som socialförvaltningen lämnar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:
Sidansvarig:
Johan Lundell