Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Bild

Grannsamverkan

Vaggeryds kommun ska vara en trygg och säker kommun att leva, bo och verka i. I kommunen är det många boendeföreningar som är anslutna till grannsamverkan. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) minskar grannsamverkan brottsligheten i ett bostadsområde med upp till 25 %.

I ett område med grannsamverkan samarbetar de boende med varandra för att minska brottsligheten i området och öka tryggheten. Genom att du och dina grannar är uppmärksamma på vilka som vistas i grannskapet bryter ni anonymiteten och avskräcker tjuvar som vet att här finns extra ögon och öron.

Starta grannsamverkan

Den som vill starta grannsamverkan i sitt bostadsområde kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas den lokala polisen eller kommunen för uppstart av grannsamverkansområdet. De boende utbildas av polisen/kommunen och får då en fördjupad kunskap om hur grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i det fortsatta arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott. Via polisen/kommunen erhålls sedan skyltar och dekaler att använda för att visa att området är aktiva inom grannsamverkan.

Hur du förebygger inbrott

  • Ha bra kontakt med grannar
  • Hjälp varandra med tillsyn av huset om ni är borta en längre tid
  • Använd godkända lås, även altandörrar och fönster
  • Lås fast stegar då dessa kan användas för att ta sig in på övervåningen av huset
  • Installera larm hemma
  • Förvara värdefulla saker på säker plats. Saker som ofta stjäls är kontanter, smycken, bärbara datorer och kameror
  • Stöldmärk era saker
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Tina Petersson