Huvudmeny

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2016-03-29 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2016-03-29

Karta med höghastighetsjärnvägens sträckning

Förhandling om västlig sträckning av höghastighetsjärnvägen

Sverigeförhandlingen presenterade den 1 februari vilken sträckning som höghastighetsjärnvägen ska ta genom Småland och vilka stationsorter som är aktuella att inleda förhandling med.

Sverigeförhandlingens besked var att man inleder förhandling kring den sträckning som Vaggeryds kommun har stått bakom – det så kallade raka spåret. Med sträckning Jönköping-Värnamo-Ljungby-Hässleholm-Malmö. Dock utan station i Ljungby men med en fullskalig höghastighetsstation i Värnamo utanför centrum och med möjlighet till tågbyte för resenärer på kust till kustbanan. Jönköping blir en knutpunkt för höghastighetstågen med stationsläge söder om Munksjön.

Det finns ingen bestämd tidpunkt för när förhandlingen kommer att vara klar. Sverigeförhandlingen ska redovisa sitt uppdrag i december 2017 men ambitionen är att den ska bli klar tidigare.

Slutgiltigt beslut om det kommer att byggas en höghastighetsjärnväg fattar regering och riksdag.

Representanter från kommuner och regioner som lämnat in nyttoanalyser var inbjudna till Stockholm den 1 februari vid presentation och förhandlingsstart. Från Vaggeryds kommun var kommunstyrelsen ordförande Allan Ragnarsson, vice ordförande Kenth Williamsson, kommundirektör Bengt-Olof Magnusson samt kanslichef och utredare Torbjörn Åkerblad på plats.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2016-03-29

Sidansvarig:

Johan Lundell