Huvudmeny

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2016-09-14 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2016-09-14

Hooverboard

Nya elfordon i trafiken

Det blir allt mer vanligt med mindre elfordon såsom Segways, Gyroways, Hoverboards, elcyklar etc. i trafiken. Gemensamt för dessa är att de är fordon som saknar en traditionell motor.

De räknas dock som ”motoriserade fordon” och Naturvårdsverket har gjort bedömningen att det inte är tillåtet att köra dem i naturen utifrån allemansrätten. De får alltså inte framföras i naturen utan markägarens tillstånd.

Allemansrätten ger dig rätt att ta dig fram till fots, cykla, rida, åka skidor och tillfälligt vistas i naturen om du inte riskerar att skada gröda, skogsplantering eller annan känslig mark. Men du måste respektera hemfriden, och får inte passera över eller vistas på privat tomt eller gårdsplan. Den som vill köra ”motoriserade fordon” såsom Segway eller elcykel på någon annans mark måste ha tillåtelse av markägaren. Det är tillåtet att cykla eller rida i naturen så länge du inte orsakar störning eller skada.

För andra motorfordon såsom fyrhjulingar, terränghjulingar och motorcyklar gäller terrängkörningslagen, vilket innebär att de omfattas av det allmänna förbudet mot terrängkörning på barmark med motordrivna fordon.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2016-09-14

Sidansvarig:

Johan Lundell

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision