Huvudmeny

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2016-09-14 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2016-09-14

Hooverboard

Nya elfordon i trafiken

Det blir allt mer vanligt med mindre elfordon såsom Segways, Gyroways, Hoverboards, elcyklar etc. i trafiken. Gemensamt för dessa är att de är fordon som saknar en traditionell motor.

De räknas dock som ”motoriserade fordon” och Naturvårdsverket har gjort bedömningen att det inte är tillåtet att köra dem i naturen utifrån allemansrätten. De får alltså inte framföras i naturen utan markägarens tillstånd.

Allemansrätten ger dig rätt att ta dig fram till fots, cykla, rida, åka skidor och tillfälligt vistas i naturen om du inte riskerar att skada gröda, skogsplantering eller annan känslig mark. Men du måste respektera hemfriden, och får inte passera över eller vistas på privat tomt eller gårdsplan. Den som vill köra ”motoriserade fordon” såsom Segway eller elcykel på någon annans mark måste ha tillåtelse av markägaren. Det är tillåtet att cykla eller rida i naturen så länge du inte orsakar störning eller skada.

För andra motorfordon såsom fyrhjulingar, terränghjulingar och motorcyklar gäller terrängkörningslagen, vilket innebär att de omfattas av det allmänna förbudet mot terrängkörning på barmark med motordrivna fordon.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2016-09-14

Sidansvarig:

Johan Lundell