Huvudmeny

Huvudgren:

Uppleva och göra

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2020-07-13 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Therese Hammargren och Maria Låstberg Sandström.

Det surrar på biblioteket…

Stort intresse för surrande bin på biblioteket i Vaggeryd när ett 40-tal barn fick lära sig mer om binas liv.

Therese Hammargren från Hammargrens biodling har varit på besök på Vaggeryds bibliotek för att prata om bin för barn. Ett 40-tal barn har samlats för att lära sig mer om bin. Några barn är här med sina föräldrar och några mer långväga gäster har promenerat från Slättens och Götafors förskola.

Barnbibliotekarien Maria Låstberg Sandström, idag uppklädd till ett stort bi, hälsar barnen välkomna. ”Det är varmt att vara ett bi idag”, säger Maria och något barn undrar varför hon inte tar av sig bidräkten. ”Nej, just idag vill jag ju vara ett bi, och vi har med oss Therese Hammargren som kan det meta om bin som vi ska få lyssna på nu”.

Viktiga pollinerare

Publiken får lära sig att bina har funnit på jorden i ungefär 50 miljoner år (kanske samtidigt som dinosaurierna) och som husdjur i 6000 år. Therese berättar vidare att drottningen lever 4-5 år och lägger 3000 ägg per dygn. Arbetsbina arbetsuppgifter som är allt från städning, matning, byggande, vaktande av bikupan och att de hämtar hem vatten och nektar. Till sist pratar Therese om pollinering och visar en bild på all mat som vi äter som är beroende av pollinering. Nästa bild är betydligt mer ledsam, om pollinerarna inte skulle finnas skulle vi ha kvar potatis och majs att äta…

Livat i bikupan

Många barn berättar att de har gjort egna bihotell och de flesta säger att de kan skillnaden på bi och geting. Det är bra säger Therese, för bina behöver vi verkligen! Efter den lilla föreläsningen är barnen ivriga att få prova kläder som biodlare har. De är varma men barnen tycker att det är spännande att få bli små biodlare med handskar och huva. Det klart populäraste är att få se de levande bina i bikupan som Therese har tagit med. Det går nästan inte sluta titta och Therese berättar att drottningen är målad med en röd prick, så den försöker alla barn leta efter.

Två barn iklädda kläder för att ta hand om bin.

Barnen var ivriga att få prova kläder som biodlare har.

Föreläsning om bin.

Ett 40-tal barn lyssnade intresserat på föreläsningen om binas liv.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell