Huvudmeny

Huvudgren:

Uppleva och göra

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Publicerad: 2019-07-05

Mia Olausson, bibliotekarie och Sven Engkvist, militärmuseichef.

Mia Olausson, bibliotekarie och Sven Engkvist, militärmuseichef.

Glänta – Kliv in i historien med hjälp av VR-teknik

Konst och VR-teknik gick samman när installationen Glänta öppnade på Miliseum i tisdags.

I Glänta sätter du dig i en mjuk skogsmiljö, tar på dig glasögonen och färdas tillbaka i tiden där du hamnar mitt i händelsernas centrum

Det är en ovanlig installation som öppnade upp för besökare på Miliseum i tisdags. Själva miljön där VR-glasögonen finns är ny på muséet och föreställer en skogsglänta där besökaren sätter sig innan den tar på sig glasögonen. Pernilla Belfrage är formgivaren som har skapat miljön.

– Miljön är ett sätt att göra övergången till teknik mjukare och mer lättsam, säger Mia Olausson, bibliotekarie och projektledare i projektet Vingrot som ligger bakom utställningen.

VR-glasögonen är en bildskärm som sätts framför ögonen. Med hjälp av glasögonen hamnar spelaren i på en annan plats där den kan se sig omkring och låta sig förbluffas av en annan verklighet.

Denna teknik har man i projektet Vingrot använt sig av, då man har spelat in flertalet filmer som placerar tittaren mitt i händelsernas centrum. Filmerna med skådespelare utspelar sig förr i tiden och är en del av projektet Vingrots syfte att med hjälp av digital teknik förmedla lokalt kulturarv.

I projektet har man samarbetat med många parter, bland annat miltiärmuséet Miliseum i Skillingaryd och öppna ungdomsverksamheten UC & UG.

Installationen Glänta kommer att finns öppen för besökare på Miliseum fram till 20 augusti. Den 26 augusti flyttar utställningen till Skillingaryds bibliotek och finns där till 20 september. Och den 23 september till 30 oktober finns installationen på Vaggeryds bibliotek.

Alla som är nyfikna på att se och testa VR-installationen är varmt välkomna till någon av platserna ovan.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-07-05

Sidansvarig:

Simone Kamm

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision