Huvudmeny

Huvudgren:

Uppleva och göra

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2020-05-05 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Emma Berggren, NPF-liv

Emma Berggren är sekreterare i föreningen NPF-liv i Vaggeryd.

NPF-liv vill stötta föräldrar till barn med diagnos

– En del föräldrar vill inte se att deras barn har en NPF-diagnos. Det är fortfarande något skamfyllt, säger Emma Berggren, sekreterare i NPF-liv, en förening för föräldrar till barn med Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

NPF-liv är en relativt ny förening i Vaggeryd som startades i mars 2019. Emma Berggren och några andra föräldrar tyckte inte att det fanns någonstans att vända sig när man har ett barn med diagnos.

– Det är viktigt med stöd från andra i samma situation, säger Emma Berggren. Det är många problem som man ställs inför som förälder till ett barn med exempelvis ADHD. Bara en sådan sak som att de ofta inte blir bjudna på barnkalasen är tufft att hantera.

Huvudsyftet med NPF-liv är att vara ett forum för föräldrarna. Under året som gått har det ordnats café-träffar var tredje vecka i studieförbundet NBV:s lokaler i Skillingaryd. Hit har man kunnat komma för att ventilera sin vardag, eller bara för att lyssna.

– Alla är välkomna och du behöver inte prata om du inte vill, ibland är det skönt att bara lyssna, säger Emma. Vill man vara helt anonym så har vi också en sluten kafégrupp på vår facebooksida. Att mötas digitalt är också en bra möjlighet för den som har småbarn, eller är ensamstående.

NPF-liv har också arrangerat träffar för familjerna, där även barnen fått träffas för att umgås på sina villkor. Bland annat anordnade man en julfest i december 2019.

Kunskapen om NPF är fortfarande liten ute i samhället. Bland annat behöver skolan vara mer insatt i hur man bemöter barn med diagnoser menar Emma Berggren. Förutom att ge föräldrarna möjlighet att skapa kontakt med andra familjer i liknande situation, vill NPF-liv sprida kunskap till allmänheten om diagnoser som tourettes syndrom, ADD, ADHD och autism.

Just nu är all föreningsverksamhet pausad, men inte på nätet. Inte minst i coronatider, med hela familjer i karantän, är en ventil till vardagslivet extra viktigt. Emma Berggren hoppas att fler föräldrar hör av sig så att föreningen kan växa.

Vill du veta mer om NPF-liv:
https://www.npf-liv.se/index.html Länk till annan webbplats.
https://www.facebook.com/NPFliv Länk till annan webbplats.

Visste du att:

  • Med de nya reglerna för kommunalt lokalt aktivitetsstöd kan funktionsrättsföreningar söka bidrag för enskilda aktiviteter för färre än tre deltagare.
  • Funktionsrättsföreningar är berättigade att söka bidrag oavsett ålder på deltagare.
  • De föreningar som inte har lämnat in ansökan för våren 2019 innan 2020-06-01 kommer 2019 års ansökan för vårens bidragsdel att avslås.
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lena Elf