Huvudmeny

Huvudgren:

Uppleva och göra

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2020-05-18 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Bad och båtvett i Bondstorp

Annie och Karl-Oskar tog ledningen i tärningsspelet.

Bad- och båtvett på nytt sätt i Bondstorp

Folkhälsomyndighetens direktiv med anledning av coronaviruset gör det svårt att bedriva verksamhet i en simhall. Men det hindrar inte kommunens kreativa simhallspersonal att utbilda elever i bad- och båtvett. Fast utomhus.

Bad och båtvett är ett arrangemang som återkommer varje år. Lågstadieelever får komma till simhallen och få lära sig hur man livräddar och prata om hur man ska bete sig vid stranden och bassängen. På grund av covid-19 blir arrangemanget i år lite annorlunda.

– Eftersom barnen inte kan komma till simhallen så åker vi till barnen istället, säger sim- och sporthallschef Kent-Åke Svensson. Vi har ”Bad och Båtvett” utomhus vid respektive skola.

Svenska Livräddningssällskapet pratar om tre olika ”vett”. Det finns Badvett, Båtvett, och Isvett. Helt naturligt på sommaren så är det Badvett och Båtvett som simhallspersonalen i Vaggeryd och Skillingaryd fokuserar på. Hittills har de varit ute på fem skolbesök, Östra skolan, Hok, Svenarum och Bondstorp. Byarum och Götafors står på tur.

– Alla förskoleklasser som vill ha besök kommer vi gärna till, säger Heidi Olofsson på Vaggeryds simhall. Och likadant gör våra kollegor i Skillingaryd.

Glada och positiva barn

Det var väl ingen som direkt tänkte på att bada den här isande kalla dagen när simhallen kom på besök till Bondstorps skola. Men det gäller ändå att vara väl förberedd för den stundande bad- och båtsäsongen. Att lära sig mer om livräddning och badvett går alldeles utmärkt på land.

– Barnen tycker nog att det är lite märkligt, men de är glada och positiva när vi kommer, säger Emilie Wremp, badmästare i Vaggeryd.

Istället för att öva livräddning i bassängen fick eleverna på Bondstorps skola kasta livbojen ut på gräsmattan. Men först spelades ett tärningsspel där barnen själva var spelpjäser och där rockringar med olika påståenden om badvett avgjorde om man fick ta sig framåt eller bakåt.

Avslutade med pyssel

Till sist avrundade man med lite pyssel och även detta handlade såklart om livräddning, bad- och båtvett. Barnen målade papper som därefter veks ihop så att det blev en ”loppa” med frågor på dagens tema.

Trots den kalla vinden var det ett gäng glada elever som tog sig an alla aktiviteter. ”Förskoleklassaren” Annie var först i mål i tärningsspelet och hon tyckte att det var både roligt och viktigt med bad- och båtvett:

– Det har varit roligt, och jag kan redan simma. Det är bra, för då kan man bada utan puffar, sa Annie.

Bad- och båtvett, tärningsspel för elever i Bondstorp.

Skyltar i varje rockring på tärningsspelet talade om för barnen vad de skulle göra och varför.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lena Elf