Huvudmeny

Huvudgren:

Uppleva och göra

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2020-12-03 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Konstnär Ulrika Berge, Mejeriet i Skillingaryd

Ulrika Berge tycker om att skapa konst för platser som Mejeriet, där folk är mycket i sin vardag.

Ulrikas konst tar naturen in på Mejeriet

– Många svenskar har en stark relation till naturen och jag vill det ska kännas, säger Ulrika Berge, som just nu hänger sin konst på det nybyggda vård- och äldreboendet Mejeriet i Skillingaryd.

Nu är färdigställandet av Mejeriet inte långt borta. Konstnären Ulrika Berge har fått uppdraget att skapa installationer i de gemensamma utrymmena, entrén och vinterträdgården.
– Jag har arbetat mycket med offentlig konst de senaste tio åren, säger Ulrika. För mig är det både roligt och speciellt att få exponera min konst där folk är i vardagen.

Naturen betyder mycket

Ulrika Berge var en av flera konstnärer som skickade in förslag på hur utsmyckningen skulle se ut. Hon visste redan tidigt vilket temat skulle vara. Naturen har stor inverkan både på henne personligen och på hennes konst.
– Naturen betyder mycket för oss människor och jag ville ta med känslan av naturen in i huset, knyta ihop ute och inne.

Redan utanför dörren ska den gröna tråden börja, med blad mot väggen som sedan följer betraktaren in i entrén. Här inne svävar de gröna bladen strax under taket, med skira linjer i tråd och tyg.
Den tredje installationen är i själva innergården på Mejeriet, även kallad vinterträdgården. Stora hängande blommor som svävar i skyn. En av dem är precis utom räckhåll när man stiger in i rummet. Sedan följer flera mobiler som är högre och högre upp i luften så de bildar känslan av ett valv. De leder blicken upp i rummet.

Levande konstverk

– Jag vill att det ska vara mycket att titta på, men ändå vilsamt för ögonen, säger Ulrika Berge. Blommorna är stora, men ändå sköra. De väcker en nyfikenhet och eftersom de rör sig vid minsta vinddrag så blir de också levande.

Ulrika Berge och hennes assistent, Hållams Linnea Henriksson, håller just nu på att hänga konsten på plats i Mejeriet. Förhoppningen är att det ska vara klart före sommaren till glädje för både boende och besökare.

Konstverk Mejeriet Skillingaryd

De svävande blommorna i vinterträdgården lockar ögat upp och ut.

Hållams Linnea Henriksson hänger konstverk i Mejeriet

Konstnärsassistent Hållams Linnea Henriksson hänger de svävande löven i entrén på Mejeriet.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lena Elf