Huvudmeny

Huvudgren:

Uppleva och göra

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2020-07-28 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Livsviktig lek på sommarsimskolan

Det är sommar och sommarsimskolan är i full gång. Från Hjortsjöbadet hörs tjut och skratt när barnen under roliga former får lära sig vattenvett och simkunskap som de har med sig för resten av livet.

Det regnar lite smått från den mulna himlen över Hjortsjön, men luften är varm och vindarna är mjuka. Denna morgon får barnen dela upp sig i arbetsgrupper och lära sig hur man använder en livboj och hur en livräddningsstation fungerar. Många barn känner redan varandra från skolan, men de allra flesta hittar också nya vänner.

- I normala fall kan alla som vill anmäla sig till sommarsimskolan, men i år har vi begränsat grupperna för att minska på trängseln, berättar Kent-Åke Svensson, sim- och sporthallschef, medan vi betraktar simlektioner som pågår vid olika stationer längs stranden och bryggan.

En del av barnen har varit här förut. De återkommer till simskolan varje sommar och deltar även aktivt på simskolans aktiviteter resten av året, exempelvis leksim, märkestagning eller vattengympa. En pappa som lämnat av sitt barn berättar;

- Platserna till simskolorna går åt snabbt så det gäller att hänga på låset. Det är min dotters första besök på sommarsimskolan, men hon har deltagit många alla höst- och våraktiviteter tidigare.

I kommunen finns två sommarsimskolor – ett i Skillingaryd och ett i Vaggeryd. Barnet går sommarsimskolan i tre veckor, vilket innebär totalt sex intensiva veckor för de sju badmästarna i simskolan.

Cirka 100 barn deltar i simskolan den här sommaren, och grupperna avlöser varandra underförmiddagarna. Mellan varven samlas kollegorna för en kaffepaus under den stora tallen på gräset.

- Dessa sommarveckor är de jobbigaste men samtidigt roligaste veckorna för oss på hela året, säger Emelie Andersson, badmästare, och får medhåll av sina kollegor. För samtidigt som det är intensivt, är det också en glädje att få följa ett barn som utvecklar sina simkunskaper och vågar pröva nya saker i vattnet.

Aktiviteter i simskolan

I simhallarna i Vaggeryd och Skillingaryd erbjuds olika former av gruppaktiviteter och simundervisning. Inför varje termin släpps information på vaggeryd.se om när och hur du anmäler dig. Läs mer om de aktiviteter som erbjuds nedan, och lär mer via länken under 'relaterat' längre ner.

Babysim

(Skillingaryd)
Babysim är en ledarledd grupp med sång och olika övningar där barnen får en vattensäkerhet. Alla övningar gör vi på barnens villkor. Barnet skall väga över 4 kg samt ha en läkt navel.

Plask och Lek (barn 4 år)

(Vaggeryd och Skillingaryd)
Vi tränar vattenvana/vattensäkerhet på ett lekfullt sätt. Vi tränar på att bubbla, doppa huvudet och att ligga i mag- och ryggläge.

Leksim (barn 5 år)

(Vaggeryd och Skillingaryd)
På ett lekfullt sätt tränas barnen i vattenvana och grunderna i bröstsim och ryggsim. Detta varvas med vattensäkerhet.

Simskola (barn 6 år eller äldre och ej klarat järnmärket)

(Vaggeryd och Skillingaryd)
På individuell nivå tränas vattenvana, arm- och bentag och strävar efter att barnen ska lära sig att simma, dyka och hoppa. Vi jobbar med bröstsim och ryggsim samt livräddning.

Märkestagning (för dig som klarat järnmärket)

(Vaggeryd)
På individuell nivå utövas mer avancerad simträning och livräddning. Man jobbar med olika simmärken och vad som krävs för att klara dessa.

Vattengympa

(Skillingaryd)
Vattengympa är ett skonsamt sätt att utföra motion. Vattnet är ett motståndsredskap. Vi använder oss även av frisbee, bollar m.m. för att få en effektivare träning.

Djupvattengympa

(Vaggeryd)
Vattengympa på djupt vatten med flytbälte. Vi använder oss även av olika redskap så som hantlar, frisbee och flexibeam.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell