Huvudmeny

Huvudgren:

Uppleva och göra

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Publicerad:

Relingen på en roddbåt på en lugnt vatten

Låna en flytväst - för din säkerhets skull

Vaggeryds kommun har ett fantastiskt utbud på sjöar, vattendrag och badplatser och de flesta är lämpliga för bad, fiske och kanoting. Men glöm inte att tänka på vattensäkerheten.

Varje år sker ungefär 100 drunkningsolyckor i Sverige, olyckor som många gånger kunnat förhindras med hjälp av god kunskap, ökad tillsyn och en flytväst. I flera år har Vaggeryds kultur- och fritidsförvaltning tillhandahållit flytvästar som kommuninvånarna kunnat låna kostnadsfritt, och det här året blir inget undantag.

Från och med april, ända fram till oktober har alla som planerar att röra sig på och i vatten chansen att kostnadsfritt hyra en flytväst i någon av kommunens flytvästpooler, El-agenten i Skillingaryd eller Beijer Byggmaterial i Vaggeryd. Flytvästarna finns i olika storlekar och går att låna i upp till en vecka.

Alla ska känna sig säkra i och omkring vattnet

Under 2020 fördubblades antalet drunkningsolyckor i länet jämfört med föregående år, och redan nu är antalet drunkningsolyckor fler än under hela förra året. Satsningen från kommunens kultur- och fritidsförvaltning är välkommet och görs för att minska antalet olyckor.

Betyder mycket för invånarna

Bengt Carlsson på Beijer Byggmaterial och Jörgen Johansson, El-agenten, ser båda positivt på insatsen och tycker det är jättebra att kommunen i samarbete med näringslivet kan erbjuda denna möjlighet.

– Under sommaren är det väldigt många som vill ge sig ut och fiska, då är det perfekt att komma bort till oss innan och låna en flytväst gratis ifall man inte redan har en, jag tror det betyder mycket för invånarna, säger Bengt som driver Beijer Byggmaterial.

Beijer byggmaterial som ligger i centrala Vaggeryd har ungefär 100 stycken utlåningsbara flytvästar i olika storlekar. Även El-agenten i Skillingaryd har fått ett stort antal som bör räcka till de flesta.

Kunskap är A och O

Heidi och Emelie, badmästare i Vaggeryds sim- och sporthall berättar om vikten av deras betydande och livsviktiga arbete som de gör tillsammans med badmästarkollegorna i Skillingaryds simhall.

– Ingen ska behöva drunkna på grund av okunskap. Jobbet som görs i Vaggeryds och Skillingaryds simhall för att sprida denna livsviktiga kunskap är ovärderlig och en stor del i att minska statistiken för drunkningsolyckor.

Heidi och Emelie förklarar också att vattensäkerhet lärs ut på kommunens anläggningar för både de yngsta och äldsta simgrupperna och att alla skolbarn i kommunen får en grundläggande utbildning i bad och båtvett samt kunskap om vilka faror som finns vintertid när isen har lagt sig på våra sjöar.

Vad är erat bästa tips för en lyckad dag på sjön?
- Kunskap är A och O, flytväst på, och lite fika i gott sällskap.

Med flytväst håller man sig över ytan

Oavsett om man ger sig ut i en båt eller rör sig vid klippor och strandkanter är det en god idé att bära flytväst. Det är lätt att tro att man inte behöver flytväst om man kan simma, det stämmer i många lägen, men långt ifrån alla.

Enligt en sammanställning från Svenska livräddningssällskapet sker fritidsbåtsolyckor ofta nära land och i lugnare väder. Fall över bord och kantring är de vanligaste orsakerna och ungefär hälften av de som omkommer är män över 50 år. Mer än hälften av incidenterna kan kopplas till alkoholkonsumtion och endast en av tio som drunknar använder sig av flytväst. Alltså kan många av olyckorna förhindras med hjälp av små och enkla medel.

Viktigt att välja rätt flytväst

Planerar du att hyra en flytväst eller kanske till och med köpa en egen? Då är det viktigt att välja rätt. Flytvästen ska passa och sitta bekvämt, vara anpassad efter din vikt och CE-godkänd.

Fråga gärna personalen på kommunens flytvästdepåer så plockar de fram en flytväst som passar dig.

Här kan du låna en flytväst

Beijer Byggmaterial

Järnvägsgatan 4, 567 30 Vaggeryd

Öppettider
Måndag-Fredag: 06:30-18:00
Lördagar 08:00-13:00

Öppettider i Juli
Måndag-Fredag: 06:30-16:00
Lördagar: Stängt

El-agenten

Fabriksgatan 41, 568 31 Skillingaryd

Öppettider
Måndag-Fredag: 10:00-18:00
Lunchstängt: 12:15-13:15
Lördagar: 10:00-13:00

Flytvästpoolen

Badmästarna ansvarar för att flytvästarna är hela, att alla funktioner är säkra samt att de är nytvättade när de lämnas ut i april. Företagen i Flytvästpoolen har hand om utlåning av flytvästarna från april till oktober. När säsongen är slut hämtas västarna tillbaka till simhallarna där alla västar kontrolleras och tvättas för att vara klara till nästa år.

Vill du veta mer om vad som är viktigt att tänka på om du befinner dig nära vatten? Läs mer på

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Kent-Åke Svensson