Uppleva och göra

Publicerad:

Övningar utomhus under en av dagarna.

Livräddning med sommarsimskolan

Cirka 100 barn har under tre veckor i sommar varit med i sommarsimskolan. Det har handlat om simning, vattenvana, säkerhet och förstås... lek och bad.

Sommarsimskolan har pågått i sammanlagt tre veckor under sommaren, v.23, v.24 och v.25. I år har det varit cirka 100 barn som har deltagit på sommarsimskolan. På simskolan övar de på sol-, bad-, båt- och isvett, samt simning och vattenvana. De håller i vanliga fall till i simhallarna i Vaggeryd och i Skillingaryd, men de försöker varje år få till en utedag. Förra veckan gjorde vi ett besök på Hjortsjöbadet där sommarsimskolan övade och hade aktiviteter utomhus med fokus på livräddning.

– Vi tycker det är viktigt med vattenvana för att bli trygg i vattnet och risken för olycka minskar, säger personalen som jobbar på simskolan i Vaggeryd.

Trots att det var ganska tidigt på morgonen var det varma vindar i luften. Några utav barnen stod och huttrade innan dagen simlektion skulle börja. Barnen började med att gå på en liten vandring på badplatsen för att titta på olika föremål som finns på en badplats.

Efter den lilla vandringen på badplatsen var det dags för barnen att dela in sig i två grupper. Den ena gruppen skulle öva på den ”förlängda armen” med hjälp av en gren. Den övningen gick ut på att ett utav barnen stod i vattnet och skulle ta tag i grenen som det andra barnet höll i på bryggan. I den andra gruppen övade de på att kasta livboj. Barnen stod då utmed strandkanten och kastade livbojen ut i vattnet och drog sedan in den med hjälp av snöret. Alla fick testa på aktiviteten minst en gång på varje station innan det var dags för grupperna att byta plats. Barnen tyckte det var roligt att testa på den förlängda armen och att kasta livboj. De avslutade sedan till sist lektionen med fri lek och bad innanför bryggan på Hjortsjöbadet.

När du vistas på en badplats med ditt barn, tänk då på att:

• Badvakta ALLTID dina barn.
  • En simkunning vuxen ska ALLTID vara med vid bad.
  • Använd ALLTID flytväst så fort du vistas på vattnet i exempelvis en båt eller på en flotte.
  • De vuxna ska ha kunskap om olika hjälpmedel och utrustning som finns/behövs vid en badplats och veta hur de ska användas.

Simskolegrupper i höst

Söndagen den 29 augusti kl. 10:00 öppnar webbanmälan till höstens grupper i simhallarna i Vaggeryd och Skillingaryd.

– Vi hoppas verkligen det blir en vanlig höst där simskolorna kan vara igång som de brukar. Eftersom möjligheten till simundervisning har varit minde under föregående termin kommer trycket säkert bli högre då även behovet har blivit större, avslutar personalen.

Förbättringar vid kommunens badplatser

Under våren och början av sommaren 2021 har de gjorts ett flertal förbättringar och justeringar vid kommunens badplatser.

Kent-Åke Svensson