Uppleva och göra

Publicerad:

Insidan av ett soldatorp.

Bild från filmen "Scener från soldattorpet", en 360-film.

Vaggeryds kommun på bokmässan i Göteborg

Projektet Vingrot har blivit uttaget till att presenteras på bokmässan i Göteborg i slutet av september.

Biblioteket, Miliseum och fritidsgårdarna i kommunen har tillsammans medverkat i det lokalhistoriska projektet VingRot i samverkan med regionbiblioteket, region Jönköpings län. I projektet har man arbetat med 360-film och VR för att filma lokalhistoriska miljöer i kommunen, bland annat tillsammans med Lärvux. Tanken är att få fler att uppmärksamma kulturarvet och samtidigt få prova på fler digitala verktyg.

Projektet har nu blivit uttaget till att presenteras på bokmässan i Göteborg i slutet av september. Bibliotekarierna Mia Olausson och Maria Sandström Låstberg från Vaggeryds bibliotek kommer att berätta om och dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar från projektet.

VingRot

VingRot var ett lokalhistoriskt projekt som pågick 2019- 2020 och hade som mål att skapa en modell för hur man kan arbeta digitalt med att förmedla kulturarv. Projektets syfte var att uppmärksamma lokala historier, filma kortfilmer i 360-kamera & testa hur man kan komma igång att använda 360-filmer och VR-teknik.

Ett projekt i samverkan mellan Vaggeryds bibliotek, Museet Miliseum samt kommunens öppna ungdomsverksamhet (UC&UG), med stöd av Region Jönköpings län/regionbiblioteket.

Johan Lundell